Całka z funkcji trygonometrycznej sin^2xcos^2x
axa: Mam taką całkę: ∫sin
2xcos
2xdx, próbowałem ją rozwiązać przy pomocy przekształconego wzoru
cos2x=cos
2x−sin
2x ale coś mi nie wychodzi
21 sty 19:38
Adamm: t=tgx
podstawienie uniwersalne dla całek postaci R(sin
2x, cos
2x, sinxcosx)
gdzie R jest funkcją wymierną trzech zmiennych
| | 1 | | 1 | |
cos2x= |
| , |
| dt=dx |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
21 sty 19:40
Mariusz:
sin(2x)=2sin(x)cos(x)
Gdybyś z trygonometrii pamiętał tylko jedynkę trygonometryczną
to dobrym pomysłem byłoby liczenie przez części
21 sty 19:43
Mariusz:
| | x | |
Adam , tzw podstawieniem uniwersalnym jest t=tg( |
| +θ) gdzie θ=const |
| | 2 | |
a nie to co podałeś
Argument kąta połówkowego można przesunąć o stałą wartość
21 sty 19:46
Adamm: to jest inne podstawienie
to podstawienie o którym mówisz jest dla funkcji wymiernych R(sinx, cosx)
21 sty 19:48
Adamm: przepraszam, nie zrozumiałem
21 sty 19:51