Zasada włączania i wyłączania
Eterus: Korzystając z zasady włączania i wyłączania, określić na ile sposobów można ustawić 18
identycznych pucharów na 4 półkach, jeśli na żadnej półce nie może stać więcej niż 7 pucharów.
(Podobno łatwiej jest obliczyć liczbę ustawień, w których na poszczególnych półkach stoi co
najmniej 8 pucharów.)
21 sty 19:37
Jack: Również jestem ciekaw
21 sty 19:52
Eterus: Odświeżam
21 sty 21:03
jc:
A = na I półce stoi co najmniej 8
B = na II półce stoi co najmniej 8
C = na III półce stoi co najmniej 8
D = na IV półce stoi co najmniej 8
k=|X−A−B−C−B|=|X|−|A|−...+|AB|+...−|ABC|−...+|ABCD|
|ABC|=0
|ABCD|=0
21 sty 21:24
Eterus: A z czego wynika |A| = 13 po 3 oraz |AB| = 5 po 3?
21 sty 21:37
Eterus: Nie powinno być np 13 po 4 itd?
21 sty 21:39
Mila:
246?
21 sty 21:41
jc: Ile różnych ustawień możesz zobaczyć, jeśli nie ma żadnych ograniczeń (zbiór X)?
21 sty 21:42
Eterus: dla n elementów i k półek to chyba: n+k−1 po k?
21 sty 21:45
jc: Mila, faktycznie 246

Ale wzór jest O.K.
21 sty 21:46
Mila:
JC, liczę tak, jak Ty i mam inny wynik.
Eterus, licz tak, jak
JC
21 sty 21:49
Mila:
21 sty 21:49
Eterus: Ale dlaczego n+k−1 po k−1 a nie po prostu n+k−1 po k zgodnie z zasadą tego, że mamy
nierozróżnialne n elementów i rozróżnialne k pudełek?
21 sty 21:50
jc: Mila, mamy ten sam wynik 246. Po prostu coś pomyliłem.
21 sty 21:53
Jack: skad wiemy ile wynosi |AB|itd?
21 sty 21:58
Eterus: To znaczy oczywiście mogę liczyć jak jc, ale chciałbym zrozumieć dlaczego akurat tak
21 sty 21:58
21 sty 23:47
jc: Jack, jak policzyć |AB|? Na pierwszej i drugie półce stawiamy po 8 pucharów.
Pozostałe 2 rozstawiamy na czterech półkach w dowolny sposób.
| | | |
Możemy to zrobić na | =10 sposobów. |
| | |
22 sty 00:03
Jack: oki dzieki
22 sty 01:40
anrets420: Pozdrawiam matematykę dyskretną, Politechnika P 2012/2013
17 sty 15:44