ind
KKrzysiek: Indukcja zw.
41 | 5*72(n+1)+23n
I BAZA IND.
n=0
41|245+1 , spełn.
II ZAŁ n=k
41 | 5*72(k+1)+23k = 41| 5*72k+2)+23k
III TEZA
41 | 5*72(k+2)+23k+3
5*72(k+2)+23k+3 = 5*72k+2 * 49 + 23k * 23 = 49(41mk − 23k) 23k * 23
21 sty 18:56
Adamm: przy założeniu tam nie powinno być równa się tylko równoważność
popraw tezę bo już po pierwszej równości jest źle
21 sty 18:59
KKrzysiek: mk = 5*72(k+1)+23k
21 sty 18:59
KKrzysiek: II ZAŁ n=k
41|5*72(k+1)+23k <=> 41|5*72k+2+23k
III TEZA
41|5*72(k+2)+23(k+1) <=> 41|5*72k+4+23k+3
41|5*72k+4+23k+3 = 5* 72k+2*72 +23k23 = 49(41mk − 23k) + 23k*23
21 sty 19:04
KKrzysiek: ... = 49(41mk − 23k) + 23k*23 = 49*41mk − 23k*49 + 23k*23
21 sty 19:04
KKrzysiek: ... = 49*41mk + 23k *8 − 23k * 49 = 49*41mk −41*23k ?
21 sty 19:06
KKrzysiek: a więc 41*23k jest podzielne przez 41
a 49*41mk również, bo z zał
21 sty 19:07
KKrzysiek: dobrze?
21 sty 19:20
KKrzysiek: Adamm?
21 sty 19:46
Adamm: musiałem wyjść na chwilę, zaraz sprawdzę
21 sty 19:47
Adamm: jest w porządku
21 sty 19:50
Vex: Dziękuję
21 sty 19:51
KKrzysiek: Dziękuję, w bibliotece przeszedłem się na inny komputer.
21 sty 19:51