Statystyka rozkład dwumianowy
Geograf: Jezioro X zamarzło całkowicie w sezonie zimowym 15
razy w ciągu 75 lat pomiarów.
Wykorzystując rozkład dwumianowy określ prawdopodobieństwo, że w ciągu
dziesięciu lat zamarznie ono przynajmniej jeden raz
21 sty 18:54
g: Szacujemy że p=15/75=1/5. Dobrze jest wiedzieć, że to nie jest dokładnie prawdopodobieństwo,
a jedynie jego oszacowanie (estymata).
Jeśli ma zamarznąć przynajmniej raz, to jest to dopełnienie zdarzenia że nie zamarznie ani
razu.
| | | |
P = 1 − | * p0 * (1−p)10 = 1 − (4/5)10 = 0,89... |
| | |
21 sty 21:05