Równia pochyła
Saizou :

Cześć Wam,
pomożecie z jednym zadankiem z fizyki?
Dawno tego nie robiłem a bym potrzebował i nie chcę strzelić jakiejś gafy.
Wykonać rysunek i nanieść siły (z zamieszczonym rozkładem siły ciężkości pojazdu)
działające na pojazd o masie m jadącym ruchem jednostajnie przyspieszonym w górę zbocza
nachylonego pod kątem α do poziomu. Przyjąć, że współczynnik tarcia drogi wynosi k.
Napisać równanie na siłę ciągu F
1 w tym ruchu.
Która zasada dynamiki jest spełniona w tym ruchu.
F
g=mg
N=mg•cosα = R
T=kmg•sinα
a jak wyznaczyć siłę F
1 ?
Bo to ma być zgodnie z II zasadą dynamiki Newtona.
21 sty 18:04
john2: Nie jestem ekspertem, ale wiem tyle:
Żeby ciało pozostawało w miejscu lub poruszało się w górę ze stałą prędkością siła ciągu F1
musi równoważyć dwie siły (pierwsza zasada):
Składową siły ciężkości F2 = mgsinα, skierowaną przeciwnie do siły F1
oraz siłę tarcia FT = kmgcosα skierowaną też przeciwnie do F1
Więc F1 = mgsinα + kmgcosα
Jeśli ciało ma się poruszać ruchem przyspieszonym, siła ciągu musi przewyższać te dwie siły.
Więc F1 > mgsinα + kmgcosα
Wtedy wypadkowa siła działająca na obiekt to F = F1 − mgsinα + kmgcosα i ta siła nadaje mu
przyspieszenie (druga zasada)
21 sty 18:56
Saizou :
Rozumiem, dziękuje za odpowiedź, a czy ktoś mógłby to potwierdzić ?
21 sty 19:09
Bartek: Oprócz siły tarcia − przeciwnie do ruchu − działa również tzw siła ściągająca która również
utrudnia ruch samochodu
21 sty 19:13
john2: Przepraszam za "mały" błąd na końcu:
ma być F = F1 − mgsinα − kmgcosα
21 sty 19:16
Saizou : To jak to uwzględnić ?
21 sty 19:20
Bartek: A w zadaniu należy "Napisać równanie na siłę ciągu F
1 w tym ruchu. ", zatem
F
1=mgsinα + kmgcosα
Tak jak zresztą zasugerował już John
21 sty 19:21
Bartek: John już to uwzględnił w swoich obliczeniach
Na rysunku zrób tak, że od ciała − przeciwnie do siły F
1 − w dół równi dorysuj siłe, np. F
s −
siła ściągająca (to po prostu zwyczajny rozkład ciała na równi )

Tarcie to tylko skutek
wynikający z ruchu ciała
21 sty 19:22
Bartek: *rozkład sił
21 sty 19:28
Saizou : Dzięki chłopaki za pomoc
21 sty 19:34