matematykaszkolna.pl
Równia pochyła Saizou : rysunekCześć Wam, pomożecie z jednym zadankiem z fizyki? Dawno tego nie robiłem a bym potrzebował i nie chcę strzelić jakiejś gafy. Wykonać rysunek i nanieść siły (z zamieszczonym rozkładem siły ciężkości pojazdu) działające na pojazd o masie m jadącym ruchem jednostajnie przyspieszonym w górę zbocza nachylonego pod kątem α do poziomu. Przyjąć, że współczynnik tarcia drogi wynosi k. Napisać równanie na siłę ciągu F1 w tym ruchu. Która zasada dynamiki jest spełniona w tym ruchu. Fg=mg N=mg•cosα = R T=kmg•sinα a jak wyznaczyć siłę F1 ? Bo to ma być zgodnie z II zasadą dynamiki Newtona.
21 sty 18:04
john2: Nie jestem ekspertem, ale wiem tyle: Żeby ciało pozostawało w miejscu lub poruszało się w górę ze stałą prędkością siła ciągu F1 musi równoważyć dwie siły (pierwsza zasada): Składową siły ciężkości F2 = mgsinα, skierowaną przeciwnie do siły F1 oraz siłę tarcia FT = kmgcosα skierowaną też przeciwnie do F1 Więc F1 = mgsinα + kmgcosα Jeśli ciało ma się poruszać ruchem przyspieszonym, siła ciągu musi przewyższać te dwie siły. Więc F1 > mgsinα + kmgcosα Wtedy wypadkowa siła działająca na obiekt to F = F1 − mgsinα + kmgcosα i ta siła nadaje mu przyspieszenie (druga zasada)
21 sty 18:56
Saizou : Rozumiem, dziękuje za odpowiedź, a czy ktoś mógłby to potwierdzić ?
21 sty 19:09
Bartek: Oprócz siły tarcia − przeciwnie do ruchu − działa również tzw siła ściągająca która również utrudnia ruch samochodu
21 sty 19:13
john2: Przepraszam za "mały" błąd na końcu: ma być F = F1 − mgsinα kmgcosα
21 sty 19:16
Saizou : To jak to uwzględnić ?
21 sty 19:20
Bartek: A w zadaniu należy "Napisać równanie na siłę ciągu F1 w tym ruchu. ", zatem F1=mgsinα + kmgcosα Tak jak zresztą zasugerował już John emotka
21 sty 19:21
Bartek: John już to uwzględnił w swoich obliczeniach Na rysunku zrób tak, że od ciała − przeciwnie do siły F1 − w dół równi dorysuj siłe, np. Fs − siła ściągająca (to po prostu zwyczajny rozkład ciała na równi ) emotka Tarcie to tylko skutek wynikający z ruchu ciała emotka
21 sty 19:22
Bartek: *rozkład sił
21 sty 19:28
Saizou : Dzięki chłopaki za pomoc emotka
21 sty 19:34