matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
promień, trójkąt
wikiii :
Na trójkącie równobocznym opisano okrą. Oblicz promień okręgu, jeśli bok trójkąta ma długość 8
√
3
15 sty 19:41
_emDżi_:
a
=8
√
3
h
=
a
√
3
2
h=
8
√
3
√
3
2
h=
8*3
2
⇒ h=12
r
o
=
2
3
h r
o
=
2
3
*12 r
o
=8 <− odp.
15 sty 19:52