Macierze
Omikron: Wyznacz macierz X z równania 5XAB−1X=AXA jeżeli detB=3,
a 1 2 1
A= 0 0 2
0 1 2
21 sty 18:01
Omikron: Up
21 sty 20:22
Omikron:
22 sty 12:05
g: Wyznacznik X łatwo policzyć 53*detA*(1/detB)*det2X = det2A*detX
detA = −2, (125/3)*detX = −2, detX = −6/125
A z samym X to gorsza sprawa, chyba jakoś iteracyjnie.
22 sty 12:36
Omikron: Mieliśmy takie zadanie na kolokwium, po chwili pani profesor powiedziała, że żeby było łatwiej
to mamy obliczyć wyznacznik. Po prostu jestem ciekawy, bo zupełnie nie mam pomysłu na
wyznaczenie macierzy X.
22 sty 18:39
Omikron: Jeszcze jest przypadek detX=0
22 sty 18:40