Ruch ukośny ?
Esgath: Karabin jest wycelowany w tarczę odległą od niego o 30m. Kula trafia w tarczę 1,9cm poniżej
punktu ,w który celowano.
Wyznacz a) czas lotu kuli b) wartość prędkości z jaką lufa opuszcza lufę.
Prosiłbym o wytłumaczenie dlaczego w worze y(t) = y0 + v0 t − 12 gt2 usuwamy v0 t
a resztę zostawiamy i liczymy ?
21 sty 17:56
'Leszek: Jest to rzut poziomy w ktorym w ukladzie XY zapisujemy rownania
ruchu :
x(t) = vo t
y(t) = 0,5gt2
x = 30 m
y = 0,019 m
Zatem czas ruch pocisku t = √2y/g = 0,044 s
oraz vo = x/t = 682 m/s
21 sty 20:30