Pochdna
52: Policzyć pochodną
| d | |
| (2q1'(t)+2q14(t)*q1'(t))= |
| dt | |
= 2q
1'' +2q
1'' q
14+2q
1' *4q
13*q
1'
Sprawdzicie? Bo coś mi tu nie pasuje
21 sty 17:52
Adamm: wygląda ok
21 sty 17:53
52: ale na pewno ? głownie chodzi mi o tą część 2q1' *4q13*q1'
21 sty 17:57
Adamm: na pewno
21 sty 17:58
52: a taka ?
| d | |
| (2q1'(t)+2q1'(t)sin2q1(t))= |
| dt | |
=2q
1"+2q
1"sin
2q
1+2q
1'sin2(q
1) *q
1'
21 sty 19:03
Adamm: tutaj już jest błąd
policz sobie pochodną z (sin2(q(t)))'
21 sty 19:09
52: sin2q(t)
21 sty 19:59
Adamm: co to jest sin2q(t), masz na myśli sin(2q(t))?
w takim razie pochodna jest obliczona źle
21 sty 20:00
Adamm: powinno być jeszcze przemnożone przez q'(t), to jest funkcja złożona
21 sty 20:02
52: d
(2q1'(t)+2q1'(t)sin2q1(t))=
dt
=2q1"+2q1"sin2q1+2q1'sin2(q1) *q1'
Wg mnie to jest pomnożone przez q1' zaznaczyłem na czerwono
23 sty 16:25
52:
23 sty 18:30
Adamm: jest ok
23 sty 18:51
52: Dziękuję
24 sty 20:55