21 sty 17:47
Adamm: t=3x+1
21 sty 17:48
Jerzy:
Ja bym podstawiał: t3 = 3x + 1
21 sty 17:51
Adamm: Jerzy, po co?
21 sty 17:52
Smule: sry zapomniałem ustawić nick

jak to się skróci?
21 sty 18:00
Smule: 6x + 2 = 2t
| 1 | | | | 1 | | 2t + 3 | |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| 3 | | 3√t | | 9 | | 33√t | |
21 sty 18:04
Smule: | | 1 | | 1 | |
w końcowym wzorze |
| zamiast |
| |
| | 3 | | 9 | |
o to chodzi?
21 sty 18:05
Smule: 2.
t = 1 − x
2, x
2 = 1 − t
| | 1 | | (1− t)2 | | 1 | | 1 − 2t + t2 | |
− |
| ∫ |
| dt = − |
| ∫ |
| dt = .. |
| | 2 | | √t | | 2 | | √t | |
dobrze?
21 sty 18:16
Jerzy:
Tak.
21 sty 18:19
Smule: Dziękuję

a takie coś?
x
2 +4x + 1 = t
2
(2x + 4)dx = 2t
(x + 2)dx = dt
ani
(x + 2) = t
nie załatwiają sprawy przez dodatkowy x w mianowniku
21 sty 18:49
Adamm: pierwsze podstawienie Eulera
√x2+4x+1=t−x
21 sty 18:54
Smule: aha, a jakims innym sposobem? Nie mielismy tego sposobu na zajęciach i pewnie da się zrobić
inaczej
21 sty 18:56
Mariusz:
Adam drugie podstawienie Eulera powinno być nawet lepsze
21 sty 19:25
Mariusz:
Podstawienie Jerzego jest o tyle dobre że pozwoli pozbyć się pierwiastka
21 sty 19:27
Smule: cos sie nie chce skrocic
21 sty 20:04
Smule: | | −2t2 +8t −2 | |
wychodzi ∫ |
| dt |
| | −3t2 +4t − 1 | |
21 sty 20:04
Smule: i w mianowniku jeszcze t2 − 1
21 sty 20:06
Smule: ok chyba znalazlem swoj blad ..
21 sty 20:13
Smule: ost. odp.
| | 2 | |
∫ |
| dt, chyba dobrze wyszlo  |
| | t2 + 1 | |
dzieki za pomoc.
21 sty 20:21
Smule: kiedy stosowac to podstawienie ?
21 sty 20:21
Mariusz:
√x2+4x+1=xt+1
x
2+4x+1=x
2t
2+2xt+1
x
2+4x=x
2t
2+2xt
x+4=xt
2+2t
x−xt
2=2t−4
x(1−t
2)=2t−4
| | 2t2−4t+1−t2 | | t2−4t+1 | |
xt+1= |
| = |
| |
| | 1−t2 | | 1−t2 | |
| | 2(1−t2)−(2t−4)(−2t) | |
dx= |
| dt |
| | (1−t2)2 | |
| | 1−t2 | 1−t2 | 2(t2−4t+1) | |
∫ |
|
|
| dt |
| | 2(t−2) | t2−4t+1 | (1−t2)2 | |
21 sty 20:28
Mariusz:
Dla całek ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
√ax2+bx+c=t−
√ax a>0
√ax2+bx+c=xt+
√c c>0
√ax2+bx+c=(x−x
1)t b
2−4ac>0
Kilka obserwacji
| | W(x) | |
Dla całek postaci ∫ |
| |
| | √ax2+bx+cdx | |
Jeśli a>0 to stosujesz podstawienie
√ax2+bx+c=t−
√ax
w przeciwnym przypadku lepiej zastanowić się nad innymi metodami np całkowaniem przez części
| | dx | |
Dla całek postaci ∫ |
| dx |
| | xn√ax2+bx+c | |
Sprawdzasz czy możesz użyć drugiego podstawienia Eulera
√ax2+bx+c=xt+
√c
Sprawdzasz czy możesz użyć pierwszego podstawienia Eulera
√ax2+bx+c=t−
√ax
Jeżeli powyższych podstawień nie będziesz mógł użyć to
zostaje ci trzecie podstawienie Eulera
√ax2+bx+c=(x−x
1)t
21 sty 20:43
Smule: a moglbys sprawdzic czy moja całka wyszła dobra?
Bo przyrownuje w wolframie oba rozwiazania i to wolframowskie i zadne nie wychodzi dobrze
21 sty 21:00
Smule: zle przepisalem odp. wychodzi
√x2 + 4x + 1 = t − x
| | 2t2 + 8t + 2 | |
dx = |
| dt |
| | (4 + 2t)2 | |
| | t2 + 4t + 1 | |
√x2 + 4x + 1 = |
| |
| | 4 + 2t | |
21 sty 21:03
Smule: Odp.
| | √x2 +4x + 1 + x − 1 | |
ln| |
| | + C |
| | √x2 + 4x + 1 + x + 1 | |
ze wzoru z tej strony
21 sty 21:09
Smule: PS czy w tym przypadku moge uzyc wszystkich rodzajow podstawien eulera?
a >0 ok
c> 0 ok
delta > 0 też
21 sty 21:23
Smule: Obliczyłem tą całkę drugi raz podstawieniem adama i wynik wyszedł taki jak wyżej.
21 sty 21:23
Smule: Up, prosiłbym o sprawdzenie moich obliczeń bo nie jestem pewien czy wyszło dobrze

W
wolframie i sposobie Mariusza wychodzi chyba inaczej.
21 sty 22:06
Adamm: podstawieniem Adama, co?
nie pamiętam żeby żadne podstawienie było nazwane moim imieniem
21 sty 22:08
Smule: Mialem na mysli podstawienie eulera, ktore mi podales
21 sty 22:09
Smule: Czy to zle miec podstawienie nazwane wlasnym imieniem?
21 sty 22:10
Mariusz:
Wygląda na to że możesz użyć wszystkich jednak drugie (to którego ja użyłem)
będzie najwygodniejsze rachunkowo
Spróbuj zróżniczkować otrzymany wynik
21 sty 22:11
Adamm: lepiej będzie słuchać się Mariusza
21 sty 22:12
Mariusz:
Co dostaniesz jeśli usuniesz niewymierność z mianownika w argumencie tego logarytmu ?
21 sty 22:15
Smule: Ok, a czy we wzorze, który podał Mariusz to się wyklucza, tzn.
| | 1 | |
mam np. całę z |
| |
| | x√(x2 + 4x + 1 | |
c > 0
a > 0
z tego wynika, że mogę używać obu sposobów eulera?
2.
We wzorze, który został podany wyżej z W(x) w mianowniku, czy w przypadku gdy W(x) = 1 wzór
dalej mogę zastosować?
21 sty 22:17
jc: Mariusz, symetryczna postać Smule wygląda ładniej.
21 sty 22:19
Mariusz:
Najpierw patrzysz czy możesz użyć drugiego podstawienia Eulera
Jeśli możesz to go używasz
w przeciwnym przypadku patrzysz czy możesz użyć pierwszego podstawienia Eulera
Jeśli możesz to go używasz
w przeciwnym przypadku zostaje ci tylko trzecie podstawienie
(zakładamy że nie interesuje cię zabawa z zespolonymi)
Tak , w tym przypadku podstawienie Eulera warto stosować jedynie gdy a>0
w przeciwnym razie proponuję jednak całkowanie przez części
21 sty 22:25
Smule: Ok, czyli mogę użyć i pierwszego i drugiego podstawienia? Po prostu lepiej (łatwiej) użyć
drugiego?
| | W(x) | |
Podałeś wzór na ∫ |
| dx, trochę nie rozumiem co miało by się stać z W(x) w |
| | √ax2 + bx + c | |
przypadku podstawienia
√ax2 + bx + c = t −
√ax. Wyznaczymy jakieś t dla dx, x i
pierwiastka, ale nie wiem jakby to miało skrócić w jakiś sposób pierwiastek.
21 sty 22:29
Mariusz:
Tak możesz użyć dowolnie wybranego podstawienia Eulera jednak najmniej obliczeń
będziesz miał gdy wybierzesz drugie
Po tym podstawieniu w liczniku będziesz miał pewien wielomian
a w mianowniku potęgę pewnego dwumianu stopnia pierwszego
Wielomian przedstawiasz w postaci sumy potęg dwumianu z mianownika
, licznik z mianownikiem ci się poskraca i łatwo policzysz całkę
21 sty 22:40
21 sty 23:09
Smule: wpisalem zły wspolczynnik c trójmianu pod pierwiastkiem (−1 zamiast 1), po zmianie jest ok.
21 sty 23:11
Mariusz:
√x2+4x−1=t−x
x
2+4x−1=t
2−2tx+x
2
4x−1=t
2−2tx
2tx+4x=t
2+1
x(2t+4)=t
2+1
| | 2t2+4t−t2−1 | | t2+4t−1 | |
t−x= |
| = |
| |
| | 2t+4 | | 2t+4 | |
| | 2t(2t+4)−2(t2+1) | |
dx= |
| dt |
| | (2t+4)2 | |
| | 2t+4 | 2t+4 | 2(t2+4t−1) | |
∫ |
|
|
| dt |
| | t2+1 | t2+4t−1 | (2t+4)2 | |
=2arctan(x+
√x2+4x−1)+C
21 sty 23:38
22 sty 00:08