Logarytmy
Sylwia: xlog3x = 9
15 sty 19:31
bartek: x>0
xlog3x = 9
log3xlog3x=log39
log3x*log3x=log39
x2=9
x=3 ∨ x=−3
Z zalozen wynika ze x=3
15 sty 19:43
bartek: zrobilem chyba bład w połowie zadania
15 sty 19:44
bartek: log3x*log3x=log39
(log3x)2=2
log3x=√2 ∨ log3x=−√2
x=3√2 ∨ x=3−√2
15 sty 19:49
bartek: Teraz jest dobrze
15 sty 19:50
bartek: Teraz jest dobrze
15 sty 19:50
Julek:
źle!
zaraz zrobię
15 sty 19:56
bartek: Julek dlaczego zle? Wydaje mi sie ze dobrze poprawilem
15 sty 21:10
Julek:
bo :
x = log
3 3
x , a nie log
3 x
i
9 = log
3 19683 , a nie log
3 9
zaraz to ogarnę
15 sty 21:51
bartek: Tylko ze ja obustronnie logarytmuje i dlatego wychodzi log
39
15 sty 21:57
Julek:
W takim razie przepraszam
15 sty 22:01
Julek:
W takim razie przepraszam
15 sty 22:01
bartek: nie ma za co

Czasem lepiej jest sie upewnic
15 sty 22:03
lilo: log 9x−3)=−1
29 wrz 20:36