ins
KKrzysiek: indukcja
7|103n+1 − 3*(−1)n
I BAZA
n=0
7|101 − 1 <=> 7|0 spelnione
II ZAŁ (n=k)
7|103k+1 − 3*(−1)k
III TEZA
7|103k+1 − 3*(−1)k
7|103k+1 − 3*(−1)k = (11−1) * 103k *103 + 3*(−1)k = 11*103*103k − (103−3*(−1)k)
utknąłem..
21 sty 17:05
KKrzysiek: 103k+4 + 3*(−1)k = 103k+1*103 + 3(−1)k , teraz utknąłęm
21 sty 17:06
KKrzysiek: DOBRA JUZ WIEM NEVERMIND
21 sty 17:07
KKrzysiek: dobra... jednak nie wiem jak się pozbyć 103
103k+1 *103 + 3(−1)k
21 sty 17:14
KKrzysiek: jakaś wskazówka?
21 sty 17:15
Adamm: 103k+1−3(−1)k=7mk
103k+4+3(−1)k=103(7mk+3(−1)k)+3(−1)k = 7*103mk+3(−1)k*1001 =
= 7(103mk+3(−1)k*143)
21 sty 17:21
KKrzysiek: nie rozumiem
21 sty 17:28
KKrzysiek: 103k+4+3(−1)k = 103(103k+1) − 3*(−1)k+1
załączyłeś, że 103k+1−3(−1)k = 7mk, to jest jasna sprawa dla mnie
ale póżniej piszesz, że
103k+4+3(−1)k = 103(7mk+3(−1)k) − 3*(−1)k+1
skoro jeszcze nie wiemy czy to jest podzielne przez 7, tam brakuje jeszcze +3(−1)k
21 sty 17:31
Adamm: skoro 103k+1−3(−1)k jest podzielny przez 7 to da się go zapisać w postaci
7mk gdzie mk∊ℕ, a z indeksem dolnym po to żeby się nie myliło
21 sty 17:31
KKrzysiek: tak, ale 103(103k+1) i "103k+1" to nie jest 103k+`−3(−1)k
21 sty 17:33
Adamm: nie rozumiem, jaśniej proszę
21 sty 17:35
KKrzysiek: aha, bo −3(−1)k + 3(−1)k = 0
21 sty 17:35
KKrzysiek: dobra , dzięki
21 sty 17:39