Liczba t jest największą liczbą rzeczywistą o następującej własności
mackowski: Liczba t jest największą liczbą rzeczywistą o następującej własności: dla dowolnych dodatnich
liczb rzeczywistych a, b mających sumę równą 1, prawdziwa jest nierówność
(1+(1/a))(1+(1/b))≥t. Ile wynosi wartość t?
21 sty 17:01
g:
| a+1 | | b+1 | | a(1−a) + 2 | |
| * |
| = |
| |
| a | | b | | a(1−a) | |
| | x+2 | |
a(1−a) przyjmuje wartości z zakresu (0; 1/4]. W tym zakresie funkcja |
| jest malejąca, |
| | x | |
więc przyjmuje najmniejszą wartość dla x=a(1−a)=1/4
21 sty 21:41