Rozwiąż całkę
Asia: Całka z (x3 * sin(x2)) dx
21 sty 16:04
Adamm: ∫x3sin(x2)dx
t=x2
dt=2xdx
2∫tsintdt i przez części
21 sty 16:04
Jerzy:
Nie tak
Adamm
21 sty 16:12
Asia: Właśnie też widzę że nie tak, a nie mogę podstawić na części
21 sty 16:17
Jerzy:
| | 1 | |
= |
| ∫tsintdt .... i teraz przez części: |
| | 2 | |
u = t sint = v'
u' = 1 −cost = v
21 sty 16:19
relaa:
| | 1 | |
Chodzi tylko o to, że jest chochlik, zamiast 2 winno być |
| . |
| | 2 | |
21 sty 16:19
Jerzy:
Dokładnie
21 sty 16:20
Asia: | | 1 | |
A skąd się wzięło |
| przed całką? |
| | 2 | |
21 sty 16:22
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= − |
| tcost + |
| costdt = − |
| tcost + sint + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
21 sty 16:22
Jerzy:
| | 1 | |
t = x2 ⇒ dt = 2xdx ⇔ xdx = |
| dt |
| | 2 | |
21 sty 16:23
Asia: Dzięki wielkie
21 sty 16:23