Różniczkowalność funkcji
Monte: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się liczy różniczkowalność funkcji? Zwykle na ćwiczeniach
dostawałem przykłady, gdzie funkcja nie była różniczkowalna i to głównie wychodziło z tego, że
nie była ciągła w danym punkcie.
Zatem było by fajnie jakby ktoś mi wytłumaczył różniczkowalność na poniższym przykładzie:
f(x) =
x2 dla x ∈ (−∞, 1]
2x−1 dla x ∈ (1, +∞)
21 sty 15:36
Adamm: | | f(x)−f(x0) | |
funkcja f jest różniczkowalna w x0 ⇔ istnieje limx→x0 |
| |
| | x−x0 | |
21 sty 15:38
Jerzy:
Zbadaj, czy f(x) jest ciągła w punkcie: x = 1
21 sty 15:38
Monte: Jest ciągła w x=1. Czyli jak wyszło, że jest w danym punkcie ciągła, to licze później z tego
wzoru co podał Adamm?
Tylko teraz powiedzcie mi, które f(x) wstawić? Jak jest x→x0 to musze zrobić x→1 i policzyć
dla funkcji x2?
21 sty 15:41
Adamm: liczysz granicę prawostronną oraz lewostronną
ponieważ funkcja składa się z wielomianów to oczywiste że jest różniczkowalna dla x∊ℛ\{1}
do sprawdzenia różniczkowalności używa się zazwyczaj wzoru
| | f(x0+Δx)−f(x0) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
21 sty 15:44
Jerzy:
x → 1+ oraz x → 1−
21 sty 15:45
Monte: Moglbys obliczyć różniczkowalność dla tego wzoru z deltą, żebym zrozumiał o co chodzi?
21 sty 15:46
Monte: f(1) = 1
limx→1− x2 = 1
limx→1+ 2x−1 = 1
Jest ciągła, to rozumiem. Chodzi mi tylko teraz o podstawienie do tego wzoru na
różniczkowalność.
21 sty 15:47
Adamm: | | f(x)−f(1) | | f(x)−f(1) | |
limx→1− |
| i podobnie limx→1+ |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
21 sty 15:49
Monte: limx→1− f(x)−f(1)x−1 = 0
limx→1+ f(x)−f(1)x−1 = 0
21 sty 15:56
Adamm: źle
21 sty 15:58
Monte: Dla obu wychodzi 0/0... Czyli trzeba liczyć z de l'Hospitala?
21 sty 16:13
Monte: Po zastosowaniu de l'Hospitala
Pierwsza granica = 1
Druga granica = 2
21 sty 16:24
Jerzy:
Bez liczenia.... funkcja nie jest różniczkowalna w punkcie: x = 1,
bo posiada "szpic" w tym punkcie.
21 sty 16:26
eldo: Jerzy, czyżby?
21 sty 16:30
Monte: Dobra, załóżmy, że funkcja jest różniczkowalna.
Wtedy jakie wyniki powinny wychodzić, gdy wyliczy się z tych wzorów? Takie same wyniki, w
sensie lim lewostronne = 1 i prawostronne = 1.?
21 sty 16:35
Adamm: funkcja jest różniczkowalna
21 sty 16:41
Monte: Adamm, prosze rozwiąż ten przykład bo już zgłupiałem.
Funkcja jest ciągła, i proszę policz jak możesz z tym wzorów x→1− i x→1+.
21 sty 16:44
Adamm: | | f(x)−f(1) | | x2−1 | |
limx→1− |
| = limx→1− |
| = limx→1− x+1 = 2 |
| | x−1 | | x−1 | |
| | f(x)−f(1) | | 2x−2 | |
limx→1+ |
| = limx→1+ |
| = 2 |
| | x−1 | | x−1 | |
21 sty 16:46
Monte: Czyli jak oba wyniki są równe to funkcja jest różniczkowalna.
A jakby wyszło np. w pierwszej granicy 1 a w drugiej 2 to już nie jest różniczkowalna?
21 sty 16:48
Adamm: nie
21 sty 16:48
Monte: Też jest różniczkowalna jak wyjdą różne wyniki granic?
21 sty 16:50
Adamm: nie jest różniczkowalna...
21 sty 16:52
Monte: Czyli funkcja jest różniczkowalna gdy takie same wyniki?
Dzięki za pomoc.
21 sty 16:53
Adamm: powiedziałem
jeśli istnieje granica to funkcja jest różniczkowalna
ponieważ granice stronne są różne to funkcja nie jest różniczkowalna
21 sty 16:55
Adamm: w danym punkcie
21 sty 16:55
Monte: Czyli w końcu ta funkcja nie jest różniczkowalna?
21 sty 16:58
eldo: Monte...Twoja funkcja jest różniczkowalna, co zostało już kilka razy powiedziane

Ogólnie żeby funkcja była różniczkowalna w punkcie x
0, to pochodna lewostronna
i prawostronna muszą być równe w tym punkcie. W Twoim przykładzie zarówno
pochodna lewostronna jak i prawostronna w punkcie x
0=1 są równe 2, więc funkcja
jest różniczkowalna w tym punkcie.
21 sty 17:35
Monte: Dziękuję.
Adamm napisał "ponieważ granice stronne są różne to funkcja nie jest różniczkowalna." − przez
to zgłupiałem bo wcześniej pisał że jest różniczkowalna. Dzięki za wytłumaczenie
21 sty 17:39
eldo:
21 sty 17:42
Monte: To sumując:
− granica lewostronna ≠ granica prawostronna (np. lewo = 1, prawo = 3) to f. nie jest
rozniczkowalna.
− granica lewostronna = granica prawostronna (np. lewo = 2, prawo = 2) to f. nie jest
rozniczkowalna.
Zgadza się?
21 sty 17:43
Monte: w tym drugim jest rozniczkowalna, przypadkowo nie dopisalem.
21 sty 17:45
eldo: teraz zgadza się.
jednak lepiej mówić tutaj pochodna zamiast granica, bo ktoś może źle odczytać, co
mamy na myśli mówiąc granica
21 sty 17:49