21 sty 15:30
Metis: ...⇒
2−lnx=0
lnx=2
x=e2
Dodaj sobie dziedzine.
21 sty 15:32
Adamm: x≠0, x>0, x≠1
2−lnx=0
x=e2
21 sty 15:33
'Leszek: Dziedzina : x ε R − { 0 ; 1}
ln x = 2 ⇒ x = e2
21 sty 15:33
Monia: po ustaleniu tej dziedziny , mogę przemnożyć ten mianownik przez x(lnx)
3
21 sty 15:42
Jerzy:
A po co ?
| a | |
| = 0 ⇔ a = 0 i ( b ≠ 0 ) |
| b | |
21 sty 15:43
'Leszek: Nie , tak postepujemy przy nierownosciach np.
| x−4 | |
| >O ⇔ (x−4)(9−x2)>0 |
| 9−x2 | |
21 sty 15:46
Jerzy:
@Leszek , tak nie wolno ( nie znasz znaku 9 − x2 )
21 sty 15:47
Jerzy:
Tzn. miałem na myśli,że nie wolno pomnożyć przez: 9 − x
2,
ale to co napisałeś jest prawda
21 sty 15:49
'Leszek: Wolno tak zrobic ,gdy po jednej stronie wystepuje 0
tak postepujemy przy rozwiazywaniu nierownosci wymiernych.
| | a | |
Np. wyrazenie |
| >O ⇒ a*b>0 |
| | b | |
21 sty 15:51
Jerzy:
To jest fakt, ale nie wolno mnożyć obustronnie nierówności prez mianownik,
jeśli nie znamy jego znaku.
21 sty 15:53
Monia: dziękuje bardzo
21 sty 15:56
5-latek: Ale tutaj mamy rownosc
Wiec licznik =0 i sprawdzenie z dziedzina .
21 sty 16:08