Ekstrema funkcji
Degra4: Ekstrema funkcji
Witam obliczyłem ekstrema funkcji y=x + 2cos(x) w przedziale x ∊ <0;π> i proszę o podanie czy
tok mojego rozumowania jest poprawny?
Pochodna powyższej funkcji przyrównana do 0 objawia się takim zapisem sin(x)=1/2
W związku z czym wg wykresu y=sin(x) ekstremami dla sin(x) =1/2 są punkty π/6 i 5π/6.
Według wykresu wydaje mi się iż maksimum dla x= 5π/6, a minimum dla π/6, czy jest to poprawna
odpowiedź ?
21 sty 15:07
Jerzy:
f'(x) = 1 + 2sinx
| | 1 | |
f'(x) = 0 ⇔ sinx = − |
| , a w przedziale [0,π] sinus jest dotatni. |
| | 2 | |
21 sty 15:10
Adamm: Jerzy, źle obliczyłeś pochodną
21 sty 15:12
Adamm: Degra4, jest to poprawna odpowiedź
21 sty 15:13
Degra4: Dziękuję.
21 sty 15:19