C++ ciąg
maja.m: Jest na sali ktoś kto potrafiłby mi pomóc w tym zadaniu?

Napisanie tego w c++ nie byłoby jakoś bardzo trudne, ale w ogóle nie wiem jak to rozgryźć z
matematycznego punktu widzenia.
Danych jest n liczb rzeczywistych a
0,a
1,...,a
n−1.
Napisz program, który sprawdzi czy ciąg b w którym wartość elementu b
i (i=0,...,n−1)
dana jest wzorem b
i = ∑n−1 k=i a
k, jest rosnący.
Program powinien wygenerować ciąg liczb o wartościach wylosowanych z zadanego przez użytkownika
zakresu.
21 sty 15:03
Adamm: suma od k=i do n−1?
znaczy to tyle co bi=ai+...+an−1 masz sprawdzić czy
bi+1−bi>0 czyli ai<0
21 sty 15:07
maja.m: a na przykładzie liczb jak by to wyglądało?
21 sty 15:16
Adamm: masz podane na przykład −1, 2, 3
−1<0, 2>0 więc już nie jest rosnący
21 sty 15:22
Dziadek Mróz:
bi = k=1∑n−1ak = a1 + a2 + ... + an−1
bi rosnący gdy bi < bi + 1 ⇒ bi − bi+1 < 0
Przykłady:
* −1, 2, 3, 4
−1 < 2
2 < 3
3 < 4
jest rosnący
* −1, 2, 3, −1
−1 < 2
2 < 3
3 < 4
4 > −1
nie jest rosnący
21 sty 17:34
maja.m: chyba nie dało się tego lepiej wyjaśnić, dzięki Wam bardzo bardzo.

Ale mam jednak problem z wrzuceniem tego do c++...
Na początek biorę zakres liczb, później sprawdzam czy jakaś liczba z zakresu spełnia warunek
bi − bi+1 < 0
ale to nie chce zadziałać w żaden sposób
21 sty 21:12
KKrzysiek: Bierz książkę do nauki języka cpp, skoro nie masz problemu ze zrozumieniem algorytmu.
21 sty 21:13
Metis: KKrzysiek, programowałeś coś w Swift ?
21 sty 21:15
jc: Przecież Adamm napisał, co należy sprawdzać. Wszystkie ai
(z wyjątkiem ostatniego, które może być dowolne) mają być ujemne.
21 sty 21:30
KKrzysiek: @Metis, niestety nie. Natomiast w Android Studio z wykorzystaniem Javy jak najbardziej.
21 sty 21:50
KKrzysiek: Nie piszę programów na system operacyjny iOS.
21 sty 21:52
Metis: Ok

Bede musiał poradzić sobie jakoś sam
21 sty 22:01
qwe: Natomiast projektuje aplikacje mobilne ale tylko na Androida. Sporo pracuje też przy
aplikacjach na desktop.
21 sty 22:02
KKrzysiek: Sorki, wylogowuje mnie co chwile ze złącza w akademiku.
21 sty 22:02
22 sty 07:20