indukcja zwykła
KKrzysiek: 12|10n−4
I BAZA n=1
12/101−4
12|6 spełnione
II ZAŁ. IND (n=k)
12|10k−4
III TEZA IND (dla k+1)
12|10k+1 − 4
10k+1 − 4 = (12−2) 10k − 4 = 12 * 10k − 2*10k − 4 = 12 * 10k − (3−1)*10k − 4=
12 * 10k − 3*10k + 10k − 4=
12*10k <−podzielne przez 12
10k − 4 z zał podzielne przez 12
3*10k podzielne przez 12
tak?
21 sty 14:35
Adamm: baza spełnione?
21 sty 14:39
KKrzysiek: a nie, 12 nie dzieli 6
dla n≥2
21 sty 14:42
KKrzysiek: dzięki , że zwróciłeś uwagę na to
21 sty 14:42
KKrzysiek: 12/102−4
12/96 spełnione
21 sty 14:43
Adamm: teraz jest ok
21 sty 14:44
KKrzysiek: Odp; teza jest więc prawdziwa na mocy zasady indukcji mateamtycznej, zgadza się?
21 sty 14:44
Adamm: tak
może rozpisz jeszcze czemu 3*10k jest podzielne przez 12
21 sty 14:45
KKrzysiek: To znaczy nie bardzo wiem jak. Może w ten sposób , że 3*10k , 12= 3*4
mają wspólny dzielnik?
21 sty 14:47
Adamm: wystarczy tak
3*10k jest podzielne na 3 ponieważ suma jego cyfr jest podzielna przez 3
3*10k jest podzielne przez 100 więc również przez 4 (z założenia k≥2)
21 sty 14:49
KKrzysiek: dzięki!
21 sty 14:53