wartość funkcji
Ola123: Witam , muszę obliczyć wartość funkcji dla argumentu x=e
2 f(x)=(lnx)
2−2lnx
Potrzebne mi to do przebiegu funkcji ( w tabelce dla tego argumentu mam wartość 0 ) nie powinno
być −1?
Przecież lne−−>1
21 sty 14:20
Jerzy:
f(e2) = [ln(e2)]2 − 2lne2 = (2lne)2 − 2lne = 12 − 2 = −1
21 sty 14:23
Jerzy:
Sorry..
= 22 − 2 = 2
21 sty 14:24
Adamm: Jerzy, nadal jest źle
21 sty 14:25
Ola123: aaa dobra juz widze ma byc 0
21 sty 14:26
Ola123: nie wpadłam na to że ta potęga "2" może isc przecież przed cały ln

dziekuje
21 sty 14:27
Jerzy:
Jasne ... 4 − 4 = 0
21 sty 14:28
Ola123: a tak poza tematem , mam problem jeszcze z granicą do tej funkcji , chce wyznaczyć asymptoty
poziome , obliczam granicę:
| | (lnx)2−2lnx | |
lim |
| = nie rozumiem skąd pojawia się tutaj w odp. +∞ |
| | x | |
x−−>+
∞
21 sty 14:35
Adamm: granica to 0
21 sty 14:38
Jerzy:
Nie Adamm , ta granica to +∞
Zastosuj dwa razy regułę H
21 sty 14:43
Adamm: Jerzy, ta granica to 0
21 sty 14:45
Ola123: własnie też mi wyszło 0...chyba wkradł się błąd , rozumiem że jak mam do czynienia z funkcją
logarytmiczną to rozwiązuje granicę(dla as.poziomych) tylko przy x−−>+
∞
czy to zależy od
danej całej funkcji?
21 sty 14:45
Jerzy:
Racja ..... 0
21 sty 14:50
Jerzy:
Tylko do: +∞, bo dziedzina to R+
21 sty 15:05
OLa123: dziekuje
21 sty 15:31