matematykaszkolna.pl
tangens Przyszly_Makler: rysunekW ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę alfa, oblicz tangens kąta, jaki tworzy z płaszczyzną podstawy płaszczyzna przechodząca przez wierzchołek ostrosłupa oraz środki dwóch sąsiednich boków podstawy. Oznaczam bok podstawy jako− a, wysokość ostrosłupa H, wysokość ściany bocznej h.
 a 
Trójkąt ZAB jest trójkątem prostokątnym równoramiennym o bokach |ZA|=|ZB|=

i |AB|=
 2 
 a2 

2 
 a2 
Więc odcinek |ZL| z oczywistych własności to

.
 4 
 a2 
|LO| = U{a{2}{2} − |ZL| =

4 
 SO H 
Przyda nam się to do liczenia pożniejszego tgβ, bo to

=

LO 
a2 

4 

Z trójkąta równoramiennego SCD mamy trójkąt prostokątny SGC.
 α 
a 

2 

tg

=

2 h 
 a 
h=

α 
2tg

2 

Z pitagorasa w trójkącie OGS liczę H.
 a a 
H2= (

)2 − (

)2

α 
2tg

2 
 2 

α 
a2(1−tg2

)
 2 

H2 =

α 
4tg2

2 

α 
a1−tg2

2 

H=

α 
2tg

2 

H 
 α 
2(1−tg2

)
 2 

tgβ=

=

a2 

4 

α 
tg

*2
 2 

I nawet jak usuwam niewymierność to jest źle.. Nie wiem co gdzie robie, liczę to zadanie już

α 
21+tg2

2 

chyba 5x. Wynik z odpowiedzi to:

α 
tg

2 

21 sty 14:08
Przyszly_Makler: F5
21 sty 14:34
Ajtek: Źle usuwasz niewymierność na samym końcu.
21 sty 15:00
Przyszly_Makler: Oni maja w odpowiedzi + a ja minus. Zechcesz mi rozpisac jak do tego dojść, proszę ?
21 sty 15:01
Ajtek: Ja błędu nie widzę.
21 sty 15:34
Przyszly_Makler: Czyli błąd w książce, tak ? I czy da się z tej postaci jakoś jeszcze uprościć?
21 sty 16:30
Ajtek: Zostaw tak jak jest. Jak widzisz w książce też wynik jest zapisany podobnie.
21 sty 16:51
Przyszly_Makler: Ok, dzieki.. liczę 5x to samo i wychodzi mi ciągle ten wynik i zapisanie na matematycepisz tego też ciężko to idzie, a tu błąd w książce XD Dziękuję Ajtek'u, że chciało Ci się sprawdzać ; )
21 sty 17:23
Ajtek: Nie ma sprawy, też 3 razy sprawdzałem sposób rozwiązania i błędu nie widzę.
21 sty 17:49
Przyszly_Makler: Super, dziękuję emotka
21 sty 17:55