tangens
Przyszly_Makler:

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę
alfa, oblicz tangens kąta, jaki tworzy z płaszczyzną podstawy płaszczyzna przechodząca przez
wierzchołek ostrosłupa oraz środki dwóch sąsiednich boków podstawy.
Oznaczam bok podstawy jako− a, wysokość ostrosłupa H, wysokość ściany bocznej h.
| | a | |
Trójkąt ZAB jest trójkątem prostokątnym równoramiennym o bokach |ZA|=|ZB|= |
| i |AB|= |
| | 2 | |
| | a√2 | |
Więc odcinek |ZL| z oczywistych własności to |
| . |
| | 4 | |
| | a√2 | |
|LO| = U{a{√2}{2} − |ZL| = |
| |
| | 4 | |
| | SO | | H | |
Przyda nam się to do liczenia pożniejszego tgβ, bo to |
| = |
| |
| | LO | | | |
Z trójkąta równoramiennego SCD mamy trójkąt prostokątny SGC.
Z pitagorasa w trójkącie OGS liczę H.
I nawet jak usuwam niewymierność to jest źle..

Nie wiem co gdzie robie, liczę to zadanie już
| | | |
chyba 5x. Wynik z odpowiedzi to: |
| |
| | | |
21 sty 14:08
Przyszly_Makler: F5
21 sty 14:34
Ajtek:
Źle usuwasz niewymierność na samym końcu.
21 sty 15:00
Przyszly_Makler: Oni maja w odpowiedzi + a ja minus. Zechcesz mi rozpisac jak do tego dojść, proszę ?
21 sty 15:01
Ajtek:
Ja błędu nie widzę.
21 sty 15:34
Przyszly_Makler: Czyli błąd w książce, tak ? I czy da się z tej postaci jakoś jeszcze uprościć?
21 sty 16:30
Ajtek:
Zostaw tak jak jest. Jak widzisz w książce też wynik jest zapisany podobnie.
21 sty 16:51
Przyszly_Makler: Ok, dzieki.. liczę 5x to samo i wychodzi mi ciągle ten wynik i zapisanie na matematycepisz tego
też ciężko to idzie, a tu błąd w książce XD
Dziękuję Ajtek'u, że chciało Ci się sprawdzać ; )
21 sty 17:23
Ajtek:
Nie ma sprawy, też 3 razy sprawdzałem sposób rozwiązania i błędu nie widzę.
21 sty 17:49
Przyszly_Makler: Super, dziękuję
21 sty 17:55