przestrzenie wektorowe
bark: Jeżeli mam dwa wektory ((x,y,z), (a,b,c)), które są liniowe niezależne względem siebie i rząd
tych wektorów wynosi dwa to generują one przestrzeń?
Miałem zapisane że rząd macierzy ma być równy ilości zmiennych (tz. x,y,z) a że ich jest tutaj
trzy to rząd macierzy powinnien wyjść 3 żeby generowały przestrzeń ale trafiłem na to
zadanie:
https://www.matematyka.pl/220626.htm i się troche pogubiłem.
i z tego zadania wysnułem wniosek że rząd macierzy może być równy lub mniejszy od ilości
zmiennych
prawidłowy wniosek?
21 sty 12:29
bark: Na zajęciach miałem zadanie polegające na sprawdzeniu czy wektory tworzą bazę
A= {(1,1,2), (3,2,1)}
Rząd macierzy wynosi 2
Mam zapisane że są liniowo niezależne ale nie tworzą przestrzeni więc nie są bazą
Nie tworzą przestrzeni bo 2<3.
Więc jak to w końcu jest?
21 sty 12:33
jc: Wektory (1,1,2), (3,2,1) są liniowo niezależne. Wektory są tworzą bazę pewnej przestrzeni.
21 sty 12:45
bark: ale żeby baza istniała to wektory muszą być liniowo niezależne i tworzyć przestrzeń
tutaj tworzą?
21 sty 12:53
jc: W zadaniu nie jest powiedziane o jaką przestrzeń chodzi.
To tak, jakby spytać czy 7 jest rozwiązaniem równania. Jakiegoś równania na pewno, np. x=7.
Wektory tworzą bazę przestrzeni V, jeśli są liniowo niezależne i rozpinają (generują)
przestrzeń V.
21 sty 13:02
bark: a jakby to była przestrzeń R2 lub R3? To tworzą, tak?
bo wektory ze zbioru A generują przestrzeń R2 (dimR2=2)
21 sty 13:08
jc: Nasze wektory należą do R3. Wektory (1,1,2), (3,2,1) nie rozpinają R3
(za mało tych wektorów).
(1,1,0)=a(1,1,2) + b(3,2,1)
a+3b=1
a+2b=1
2a+b=0
Dwa pierwsze równania dają a=1, b=0. Ale 2+0≠0. Czyli takich a,b nie ma.
Wektora (1,1,0) nie wyrazimy przez wektory (1,1,2), (3,2,1).
Wniosek: wektory (1,1,2), (3,2,1) nie są bazą R3.
21 sty 13:17