zespolone
Karolcia: jak mam równanie
z
4+z
2+1=0
t=z
2
t
2+t+1=0
jak z tego przejsc na x?
i jak przedstawic je w postaci algebraicznej tych liczb?
21 sty 11:40
Karolcia: tzn z
21 sty 11:40
Adamm: | | −1−√3i | | −1+√3i | |
z2= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
o to ci chodziło?
21 sty 11:45
jc:
z4+z2+1 = (z2+1)2−z2=(z2−z+1)(z2−z+1) i mamy dwa równania kwadratowe.
Można też tak, jak proponuje Adamm, bo akurat widać jaki jest argument jest łatwo
napisać pierwiastki.
21 sty 12:21
Karolcia: musze przejsc na samo z
nie wiem jak to spierwiastkowac i zapisac to w postaci algebraicznej
21 sty 13:58
Jerzy:
12:21 Masz dwa równania kwadratowe.
21 sty 14:01
jc:
z2−z+1=0, Δ=−3, z=(1 ± i √3)/2
z2+z+1=0, Δ=−3, z=(−1 ± i √3)/2
21 sty 14:01
Adamm: z=x+yi i masz układ równań z którego wyznaczasz x oraz y
21 sty 14:02
Adamm: lub możesz zrobić to sposobem jc
21 sty 14:02