Pytanie o poprawność policzenie całki.
ZielonyMatematyk.: Witam!
Przy liczeniu całki ∫ sin 2x * cos 4x zaszła potrzeba policzenia całki
12∫sin −2x dx.
Podstawiłem sobie: t = 2x, dt =
du2 i wyszło:
14 cos 2x + C.
Jednak Wolfram podaje odpowiedź z dodanym
14 na końcu... Jest jakiś konkretny powód dla
którego on to dodaje? Bo w sumie rozwiązaniem całki nieoznaczonej jest zbiór rozwiązań
różniących się o jakąś stałą... To w takim razie po co ta
14?
21 sty 10:54
Jerzy:
| 1 | | 1 | |
| ∫sin(−2x)dx = − |
| ∫sin(2x)dx |
| 2 | | 2 | |
21 sty 11:41
bezendu:
Jak tak zapiszesz to na kolokwium to dostaniesz ujemne punkty, naucz się porządnie zapisywać
21 sty 12:07
ZielonyMatematyk.: Nie no, normalnie to zapisuję z nawiasem, tylko tu z rozpędu go nie ma, a edytować się nie
dało, jak już wiadomość wysłałem.
Całkę policzyłem, pytam tylko, czy jest jakiś powód o którym nie wiem, dlaczego wg. Wolframa
wynik z całki:
∫ sin(2x) * cos(4x) dx =
112( 3cos(2x) − cos(6x) + 3) + C. Dlaczego to
14 nie zostało
wliczone do C, tylko dodane oddzielnie? Jest jakaś zasada o której nie wiem, czy tem program
już tak ma?

.
21 sty 13:23
jc: Cóż, ani Reduce, ani maxima na dodały trójki, litery C zresztą też te programy nie dopisują.
21 sty 13:36
ZielonyMatematyk.: Aha, to OK, w takim razie chyba mogę przyjąć, że Wolfram już tak ma

.
Dzięki!
21 sty 14:11