Całka trygonometryczna - jak to rozwiązać?
ZielonyMatematyk.: Witam!
Ma ktoś jakiś pomysł jak to można w jakiś normalny sposób policzyć?
| | 2sin x + 3cos x | |
∫ |
| |
| | sin2 x * cos x + 9cos3 x | |
| | 1 | | 1 | |
Podstawiłem t = cos x i wyszły mi 2 całki: −2∫ |
| i 3∫ |
| . Z czego |
| | t + 8t3 | | 1 + 8cos2 x | |
tej 2 też nie mogę się doliczyć

.
21 sty 10:04
jc:
| | 1 | | dt2 | | 1 | | 8 | |
2∫ |
| dt = ∫ |
| =∫( |
| − |
| )dt2 |
| | t(1+8t2) | | t2(1+8t2) | | t2 | | 1+8t2 | |
= ln t
2 − ln(1+8t
2)
Drugą całkę możesz policzyć przez standardowe podstawienie
cos x = (1−t
2)/(1+t
2), dx=2/(1+t
2) dt (czy jakoś tak).
21 sty 11:18
Adamm: drugą całkę można nawet policzyć przez podstawienie t=tg(x)
21 sty 11:28
ZielonyMatematyk.: Dzięki. Tą pierwszą policzyłem, chodziło mi o samą tą 2

.
Adamm − ale jak do tego dojść? Tzn. jak tą całkę przekształcić, żeby ten tg gdzieś w przydatnym
miejscu był ?
21 sty 13:11
21 sty 13:14
ZielonyMatematyk.: Hmm, dalej nie wiem jak to podstawić... .
Spróbowałem podstawienia uniwersalnego, ale wynik jakiś dziwny wyszedł:
| 14−√252 | | tgx2 − √25214 | |
| (ln |
| + C. |
| 28 | | tgx2 + √25214 | |
Możliwe, by był poprawny?
21 sty 14:08