pomocy!!!!!
Hania =): Oblicz sumę wszystkich naturalnych liczb trzycyfrowych ktorych reszta przez 5 wynosi 3. prosze
o wyjasnienie.
15 sty 18:53
15 sty 19:05
Hania =): nic mi to nie dało..:(:(:(
15 sty 19:15
Aramis:
103= 20*5+3 108= 21*5+3 ..... 998= 199*5+3
zatem liczbami tymi są:
103, 108 , 113,......... , 998
tworzą ciąg arytm.
a1 = 103 r= 5 a
n = 998
to a
n= a
1+(n−1) = 998 => 103 +5n −5= 998 => 5n= 900
to
n = 180 czyli
a180= 998
| | a1 +a180 | |
podstaw dane do: S180= |
| *180 ...... i dokończ |
| | 2 | |
15 sty 19:28
Mateusz: Nie umiemy dzielić

najmniejsza liczba 3 cyfrowa podzielna przez 5 i dająca reszte 3 to
103 bo 5*20 + 3 = 103 kolejna to 108 bo 21*5 + 3 = 108 kolejna taka liczba to 113 bo 22*5 + 3
= 113 teraz widzimy ze liczby te tworzą nam ciąg arytmetyczny o stałej różnicy 5 dalej to nuz
zrobisz chyba
15 sty 19:30