Zadanko dla bystrzaków B)
Zdzisław: Wyznacz współrzędną c punktu C należącego do odcinka AB i spełniającego podany warunek.
A=(1−√3), B=(−7√3) i |AC|=23|CB|.
21 sty 00:23
Adamm: | | 2 | | 14 | | 2 | | 14 | |
1−√3−c= |
| c+ |
| √3 lub √3−1+c= |
| c+ |
| √3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| 3 | | 17 | |
| − |
| √3=c lub c=11√3+3 |
| 5 | | 5 | |
21 sty 00:32
Zdzisław: A co jeśli mam taką sytuację:
|−1−c|=|c−3| ?
21 sty 00:37
Adamm: (c+1)2=(c−3)2
2c+1=−6c+9
c=1
21 sty 00:39
Zdzisław: Dziękuje serdecznie użytkowniku Adamm
21 sty 00:42