Znajdź równanie prostej stycznej do paraboli.
Oliwka: Witam serdecznie, robiłam na lekcji zadania z próbnej matury z tego roku, jednak ani ja, ani
nauczycielka nie poradziłyśmy sobie z zadaniem poniższym.
Pomocy, błagam!
"Prosta przechodząca przez początek układu współrzędnych ma jeden punkt wspólny z parabolą
y=(x−1)2+1. Znajdź równanie tej prostej."
Ogólnie radzę sobie z parabolą itself, potrafię narysować wyraźny, dobrze opisany wykres,
gorzej z wyznaczeniem równania prostej. Nie mam pojęcia z której strony to ugryźć, wyznaczałam
już Δ i Δ', nie mam pomysłu co dalej, bo przecież chcę wyliczyć prostą, a nie kolejną
parabolę.
Z góry dziękuję za pomoc. ;−;
20 sty 22:56
olo: Pierwsza metoda
Prosta musi mieć postać y=mx, bo przechodzi przez punkt (0,0), m − parametr
A teraz rozwiąż układ równań:
y=mx
y=(x−1)2+1
Gdy pojawi się równanie kwadratowe, to musi być spełniony warunek Δ=0.
Wyjdą dwa rozwiązania − jedna prosta rosnąca, druga malejąca.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Druga metoda − to zastosowanie pochodnej, ale sądzę z zadanego pytania, że jej nie znasz, więc
nie opisuję jej.
20 sty 23:02
Adamm:

y=ax
(x−1)
2+1=ax
x
2+(−2−a)+2=0
Δ=a
2+4a−4=0
a=−2+2
√2 lub a=−2−2
√2
20 sty 23:03
olo: Chochlik

Oczywiście drugie równanie y=(x−1)
2+1
20 sty 23:04
Oliwka: Nie, pochodnych nie miałam.
Bardzo dzięki za pomoc, okazuje się, że dobrze wyliczałam, w takim razie, tylko nie potrafiłam
stwierdzić, gdzie jest koniec odpowiedzi. :')
Wychodziło mi dobrze do momentu Δ=a
2+4a−4=0, tylko do tej pory nie rozumiem czemu pani chciała
jeszcze od tego wyliczać Δ' (która notabene wychodzi 32).
Już sobie porównam z moimi obliczeniami i zobaczę czy dam radę sama wyliczyć a
1 i a
2, jeszcze
raz dzięki.
21 sty 00:36
Oliwka: Okej, dobra, już wiem co i jak w 100%, doszłam jak rozwiązać dzięki końcowym a
1 i a
2!
Dzięki bardzo jeszcze raz, ratujesz mi zadek.
21 sty 00:45
Jolanta: musi byc policzona Δ' =32 √32=4√2 i liczysz a1=−2√2 a2=−2+2√2
21 sty 01:24
zdziwiony:
Do jakiej szkoły chodzisz skoro nauczycielka nie potrafiła rozwiązać zadania
− brak kompetencji nauczyciela Poza tym, nie znasz pochodnych?
Sądząc z zadania poziom rozszerzony,a na maturze to obowiązek znać pochodne.
Nigdy nie było to nauczyciel nie uczył?
21 sty 07:41