trygonometria
smutnamaturzystka: Czy ktoś lubiący z trygonometrię mógłby wytknąć mi gdzie mam błąd?
cos4x + cos2x = 0
2cos2x + cos2x − 1 =0
cos2x = −1 v cos2x = 12
x = 12π +kπ v x = π6 + kπ v x = −π6 + kπ
20 sty 21:40
Adamm: w drugiej powinno być 2cos2(2x)+cos(2x)−1=0
przejście z 3 do 4 linijki bez sensu
20 sty 21:42
olo: cos4x=2cos22x−1
20 sty 21:44
'Leszek: Skorzystaj ze wzoru
| | α+β | | α−β | |
cos α + cos β = 2 cos |
| * cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
20 sty 21:44
Adamm: ja bym skorzystał z czegoś bardziej naturalnego niż wzór na sumę cosinusów
mianowicie tego że −cosx=cos(x+π)
20 sty 21:58
'Leszek:
Ciag dalszy
2*cos3x *cosx = 0
czyli cos 3x = 0 lub cos x = 0
zatem 3x = π/2 + kπ lub x = π/2 + kπ
x = π/6 + kπ/3 lub x = π/2 + kπ
20 sty 22:06
smutnamaturzystka: cos2x = −1
cos2x=cosπ
2x= π +2kπ
x = 12x + kπ
te przejścia są niepoprawne?
20 sty 22:08
Adamm: oczywiście że tak
20 sty 22:09
smutnamaturzystka: ponieważ?
20 sty 22:10
Adamm: jeśli już to
cosα=cosβ ⇒ α=β+2kπ ∨ α=−β+2kπ, k∊ℤ
20 sty 22:10
smutnamaturzystka: *w ost. linijce x= 12π +kπ
20 sty 22:11
Mila:
cos4x + cos2x = 0⇔
2cos
2(2x)+cos(2x)−1=0
cos(2x)=t ,|t|≤1
2t
2+t−1=0
Δ=9
| | −1−3 | | −1+3 | | 1 | |
t= |
| =−1 lub t= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
cos(2x)=−1 lub cos(2x)= |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
2x=π+2kπ lub 2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ /:2 |
| | 3 | | 3 | |
20 sty 22:20
Bogdan:
Moja propozycja:
cos4x = −cos2x, korzystając ze wskazówki
Adamma (−cosx = cos(π − x) lub −cos = cos(π + x))
otrzymujemy:
cos4x = cos(π − 2x) ⇒ 4x = π − 2x + k*2π lub 4x = −π + 2x + k*2π
6x = π + k*2π lub 2x = −π + k*2π
| | 1 | | π | | π | |
x = |
| π + k* |
| lub x = − |
| + k*π, k∊C |
| | 6 | | 3 | | 2 | |
20 sty 22:24