matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną funkcji
mrWhite96:
a) f(x) = (x /
4
√
x
5
) − (2
4
√
x
5
/ 3) b) g(x) = (x + 2e
x
/ x * e
x
) c) h(x) = (1 /
6
√
x
4
) + (3√2x / 5) d) z(x) = (x
2
* e
x
/ x
3
+ cosx)
20 sty 21:26
Janek191:
x
x
2
a) f(x) =
−
2
3
4
√
x
5
=
−
*x
5
4
=
4
√
x
5
x
5
4
3
2
= x
−
1
4
−
*x
5
4
3
więc
2
5
f '(x) = −
1
4
x
−
5
4
−
*
*x
1
4
=
3
4
1
5
= −
x
−
5
4
−
x
1
4
4
6
21 sty 10:21
Janek191:
x + 2 e
x
1
2
1
b) g(x) =
=
+
= e
−x
+ 2*
x*e
x
e
x
x
x
wiec
−1
2
g '(x) = − 1*e
−x
+ 2*
= − e
−x
−
x
2
x
2
21 sty 10:24