[x]/x ciaglosc, rozniczkowalnosc
Arius: | | [x] | |
Witam, prosze o pomoc z f(x)= |
| . Mam zbadac jej ciaglosc i sprawdzic czy istnieje takie |
| | x | |
x0 w ktorym jest rozniczkowalna
Zaczalem tak x=/=0
lim x→0+ f(x)=0
lim x→0− f(x)=+
∞
wiec nie jest ciagla
Dobrze to jest? I jak sprawdzic czy jest rozniczkowalna?
Pozdrawiam
20 sty 20:04
Adamm: jeśli [] to cecha, to ona ma nieskończenie wiele punktów dla których nie jest ciągła
(co pociąga za sobą że ma nieskończenie wiele punktów dla których nie jest różniczkowalna)
20 sty 20:06
Arius: tak [] to cecha, w jaki sposob powinienem wykazac ze nie jest ciagla w zadnym x0?
20 sty 20:08
Adamm: kto powiedział że w żadnym ?

weź 1/2, w tym punkcie jest ciągła oraz różniczkowalna
20 sty 20:10
Arius: ok, zle zinterpretowalem twoja wiadomosc. No to moge sobie strzelac np. z ta 1/2 ale jak
formalnie to zapisac, tak zeby z tego mi wyszla np ta 1/2 czy tam inne punkty. Nie wiem czy
wiesz o co mi chodzi.
20 sty 20:13
Adamm: zastanów się nad funkcją [x] i od czego zależą jej wartości
20 sty 20:15
Mila:
1) Najpierw narysuj wykres tej funkcji.
2) Prowadź rozważania w punktach nieciągłości: x∊C
a potem w przedziałach.
20 sty 20:16
Adamm: raczej x∊ℤ
20 sty 20:18
Arius: wiec f(x)=
dla x∊C =1
dla x∊(−
∞;0)\{k} ,k∊C ma wartosci z przedzialu (1,2)
dla x∊(0;+
∞)\{k} ,k∊C ma wartosci z przedzialu <0,1)
20 sty 20:19
Arius: błąd... ok rysuje
20 sty 20:25
Arius: Hmm jak mogę prowadzić rozważania. Wystarczy napisać, że z rysunku wynika, że dla x∊C funkcja
nie jest ciągła, więc nie jest też różniczkowalna? I jak zbadać dla przedziałów?
20 sty 20:29
Mila:
D=R\{0}
a)x∊(0,1) to [x]=0 ⇔f(x)=0
b) x∊<1,2)
to taki przybliżony szkic
z prawej wartości dążą do 1, z lewej zbadaj
2) dla x<0 narysuj dla x∊(−1,0) (ciekawe wartości)
i jeszcze dla 2 przedziałów tu sie unormuje jak z prawej.
20 sty 20:46
Mila:
Znajdź program do rysowania wykresów .
wpisz :
(floor(x))/x
20 sty 20:49