Znajdz asymptoty podanych funkcji
Exodus: Witam, otoz mam problem z badaniem asymptot, znam wzory i warunki, kiedy zachodzi jaka
asymptota, jednakze niewiem co sie dzieje i mam zacmienie umyslu.
Mam takie dwie funkcje:
1.f(x)=x−2arctgx
2.f(x)=x3*e(−x2) //(e do potegi −x2)
Dziedziny dla obydwu to x∊R
liczę sobie granice w koncach dziedziny czyli − i + nieskonczonosci i dla
1. ∞ obustronnie
2. 0 obustronnie
co po uwzględnieniu dziedziny wychodzi ze nie ma asymptoty pionowej.
Dalej licze sobie poziome i ukośne, dla
1. wychodzi mi a=1, a b=−π
2. a=b=0
i tutaj tkwi problem, że nie umiem zinterpretować tych wyników, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć
jak to zinterpretować?
20 sty 19:56
Exodus: Podbijam...
21 sty 13:57
Jerzy:
Jeśli dobrze policzyłeś, to:
1) y = x − π
2) y = 0
21 sty 14:03
jc:
f(x)=x−2 atan x
x→∞, y=x−π, oznacza to, że f(x)−(x−π)→0 przy x→∞. itp.
x→−∞, y=x+π
x3 e−x2
x→∞, y=0
x→−∞, y=0
21 sty 14:07
Exodus: Czyli mam rozumieć, że dla 1) mamy asymptote ukośną y=x−π, a dla 2) jest to asymptota pozioma
y=0 tak?
21 sty 15:19