Wysokość trójkąta równoramiennego dzieli jego pole w stosunku 2:3. Oblicz tg kata przy
podstawie.
tgα=h/b
a*h*1/2 *2 = b*h*1/2*3
a*h=b*h*3/2
a=3/2b
3/2b2 +h2 = (5/2b)2
6/4b2 +h2 = 25/4*b2
h2 = (19b2)/4
h=√19/2 b
tgα= √19/2*b/b = √19/2
W odpowiedziach jest wynik 2 lub √21/3, proszę o podpowiedź co robię źle
| 3 | 5 | |||
( | b)2+h2=( | b)2 | ||
| 2 | 2 |
| 16 | ||
h2= | b2 | |
| 4 |
| 2b | ||
tgα= | =2 | |
| b |
1)
| PΔADB | 2 | ||
= | ⇔|AD|=2x i |DC|=3x gdzie : x− wspólna miara | ||
| PΔCDB | 3 |
| h | 4x | |||
tgα= | = | |||
| |AD| | 2x |
| x√21 | ||
tgα= | ||
| 3x |
| √21 | ||
tgα= | ||
| 3 |