zzzzzzzzzzzzzz
Adam: Granica funkcji
| | x3−8 | |
lim |
| = lim x−>2 U{x2+2x+x2}{(x−2)(x+2) = U{12}{4| = 3 |
| | x2−4 | |
x−>2
Pochodna
f(x) = sin(x
2+1)
y' = (sin(x
2+1))' = 2cos(x
2+1) * x
Hospital
| | x2 | | 2x | | 2 | | 2 | |
lim x−>0 |
| = |
| = |
| = |
| = ta funkcja nie |
| | x−sinx | | 1−cosx | | sinx | | | |
posiada granicy
ekstremum − wyznacz punkt podejrzany
f(x) = x
2lnx
y' (x
2lnx)' = 2xlnx + x
2xlnx+x = 0
2xlnx = −x
punkt podejrzany o esktremum
Całki
∫xe
xdx = x*e
x − e
x+C
| | lnx | | t2 | | ln2x | |
∫ |
| dx = ∫tdt = |
| + C = |
| + c |
| | x | | 2 | | 2 | |
t=lnx
dt = 1/x dx
te zadania miałem na kol. z biologii, czy są one dobrze?
20 sty 19:29
Adamm: w pierwszym wynik ok, zapisy nieczytelne
drugie ok
trzecie źle
czwarte źle
piąte ok
20 sty 19:36
Adam: czemu trzecie źle?
20 sty 19:39
Adamm: z tego co napisałeś nie wynika nieistnienie granicy
20 sty 19:42
Adam: 1sze zad
| | x2+2x+x2 | | 12 | |
lim x−>2 |
| = |
| = 3 |
| | (x−2)(x+2) | | 4 | |
20 sty 19:42
Adam: czy 1sze jest dobrze?
20 sty 19:42
Adamm: źle
20 sty 19:42
Adam:

Napisałem jeszcze na kolosie, że
20 sty 19:44
Adam: w drugim −oo
20 sty 19:45
Adamm: jeśli to miałeś na myśli to dobrze, w przeciwnym razie źle
20 sty 19:45
Adam: 1sze zad
| | x3−8 | | (x−2)(x2+2x+4 | |
lim x−>2 |
| = lim x−>2 |
| = lim x−>2 |
| | (x−2)(x+2) | | (x−2)(x+2) | |
| | (x2+2x+4 | | 12 | |
|
| = = |
| = 3 |
| | ((x+2) | | 4 | |
sorki, ale w pamięci obliczyłem licznik ze wzoru skr mnozenia i zapomnialem napisac
20 sty 19:49
Adamm: w takim razie jest w porządku
20 sty 19:50
Adam: 19:45 , tak a, ale to forum , a mi się cieżko pisze tym jezykiem z nawiasami klamrowymi itd
no i to jeszcze napisałem pod spodem 19:45 z granicą lewo i prawostronną, czyli zad dobrze? a
później wyżej nad tamtą granicą napisałem , że nie istnieje
20 sty 19:50
Adam: czyli zadanie z ekstremami jest źle?
20 sty 19:51
Adamm: może sprawdzający ci daruje
moim zdaniem jest źle, ale może coś jeszcze z tego będzie, bo nie jest do końca źle
20 sty 19:52
Adamm: z ekstremami jest zdecydowanie źle
20 sty 19:53
Adam: ale nie rozumiem co jest źle, mógłbyś się bardziej rozpisać? nadal nie wiem o czym my mówimy,
czy dalej o granicy lewo i prawostronnej?
20 sty 19:53
Adam: z ekstremami to wiem ,że źle
20 sty 19:54
Adam: tzn. jak powinno to prawidłowo wyglądać
20 sty 19:55
Adam: chodzi mi o hospitala, nie o ekstremum
20 sty 19:58
Adam: | | 2 | |
Chwilę potrzebowałem by zrozumieć co masz na myśli , pewni chodzi ci o zapis lim x−>0− |
| |
| | x | |
, ale mogłes napisać to, nie żebym się domyślał
20 sty 20:07