Jak wyliczyć x ?
Nini: Cześć. Robię zadanie gdzie trzeba zbadac monotoniczność funkcji i wyznaczyć ekstrema lokalne.
Mam funkcje f(x) = ln
2(x) − 7ln(x)+4
Jestem w miejscu gdzie mam lnx = 7/2 i prawdopodobnie do tego momentu jest dobrze, ale zupełnie
nie wiem jak wyznaczyć teraz x

Będzie ktoś w stanie mi to wytłumaczyć ?
20 sty 19:28
Adamm: lnx=7/2 teraz z definicji logarytmu
x=e7/2
20 sty 19:30
Nini: Wykres tego będzie jak do e czy jak do logarytmu naturalnego ? To żeby wyliczyć maksimum i
minimum lokalne to muszę do wzoru funkcji wstawić x który wyliczyłem.
ale jak policzyć ln2(e7/2) ? Zgaduje ze jakaś zamiana albo wzór, tylko jaki ?
20 sty 19:46
Adamm: nie rozumiem pierwszego pytania
| | 7 | | 49 | |
ln2(e7/2)=(ln(e7/2))2=( |
| )2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
20 sty 19:49
Nini: no bo żeby określić monotoniczność to trzeba naszkicować wykres pochodnej, a tutaj wychodzi
e7/2 i nie wiem jak do tego wykres narysować. Nie wiem jak się odnieść do tej potęgi 7/2
20 sty 19:54
Nini: Jak jest logarytm naturalny z liczby e do jakiejś potęgi do jakiejś potęgi (logarytm do
potęgi) to zawsze jest tak, że to jest ta potęga liczby e do potęgi tego logarytmu ?
20 sty 19:57
Adamm: funkcja f(x) składa się z logarytmów, ponieważ są rosnące to zadanie można przenieść
na przypadek funkcji kwadratowej g(x)=x2−7x+4
teraz już widać że jest to minimum
20 sty 19:57
Adamm: ok, wykres arctg(ex) też będziesz rysować?
20 sty 19:58