matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodną
Paul:
Prosze o rozpisanie krok po kroku, ni wiem jak pozbyc się Δx z mianownika
oblicz pochodna z definicji, f(x)=x*sin(1/x):
20 sty 19:08
Adamm:
1
1
(x+Δx)sin(
)−xsin(
)
x+Δx
x
lim
Δx→0
=
Δx
1
1
1
x(sin(
)−sin(
))
x+Δx
x
= lim
Δx→0
sin(
)+
=
x+Δx
Δx
1
1
1
1
1
2xsin(
−
)cos(
+
)
2x+2Δx
2x
2x+2Δx
2x
= lim
Δx→0
sin(
)+
=
x+Δx
Δx
1
= lim
Δx→0
sin(
)+
x+Δx
−Δx
1
1
2xsin(
)cos(
+
)
(2x+2Δx)x
2x+2Δx
2x
+
=
−Δx
(−2x−2Δx)x
(2x+2Δx)x
1
1
1
= sin(
)−
cos(
)
x
x
x
20 sty 19:21
Paul:
Dziękuje bardzo, już rozumiem
20 sty 19:28