Ustawiono losowo 10 liczb. Oblicz prawdopodobieństwo, że 1,2,3 i 4 stoją obok
SEKS INSTRUKTOR : Liczby 1,2,3...10 ustawiam losowo w ciąg. Obliczyć prawdopodobieństwo, że 1,2,3,4 stoją obok
siebie w obojętnie jakiej kolejności.
Mam 10 miejsc na liczby
{=}{=}{=}{=}{=}{=}{=}{=}{=}{=}
blokuję 4 miejsca obok siebie na liczby {1,2,3,4}
{=}{=}{=} {1,2,3,4} {=}{=}{=}
Z 7 miejsc wybieram jedno na liczby {1,2,3,4}
Na pozostałych 6 miejscach ustawiam sobie liczby 5, 6, 7, 8, 9, 10 w obojętnie jakiej
kolejności
P(A) = A/Ω
A=7!
Ω=10!
A/Ω= 7!/10!=1/720~0,00138
W odpowiedziach jest całkiem co innego, bo 0,033
20 sty 16:45
Mila:
No cóż, tu seks nie pomoże.
Mamy liczby :
{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}
|Ω|=10!
A− cyfry: {1,2,3,4} stoją obok siebie w dowolnej kolejności
(1,2,3,4),5,6,7,8,9,10− jeśli (1,2,3,4) potraktujemy jako jeden element, to
|A|=7!*4!
| | 7!*4! | | 2*3*4 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| =0,03333.. |
| | 10! | | 8*9*10 | | 30 | |
20 sty 17:09
SEKS INSTRUKTOR : aaah no tak, bo mi wyszło jakbym ustawił je tylko w jednej kolejnosci
Dzieki Mila, pozdrawiam SEKS INSTRUKTOR
20 sty 18:19