ekstrema lokalne
bob: Witam. Muszę znaleźć ekstrema lokalne. Próbowałem już to zrobić wiele razy , niestety nie umiem

Proszę o pomoc
f(x,y)=X
3+3xy
2−6xy+20
20 sty 15:44
Adamm: f'x=3x2+3y2−6y
f'y=6xy−6x
f'y=0 ⇒ x=0 lub y=1
f'x(0, y) = 0 ⇒ y=0 lub y=2
f'x(x, 1) = 0 ⇒ x=1 lub x=−1
mamy 4 pary, (0, 0), (0, 2), (1, 1) oraz (−1, 1)
f''xx = 6x
f''yy = 6x
f''xy = 6y−6
D=36x2−(6y−6)2
D(0, 0) <0 więc mamy punkt siodłowy
D(0, 2) <0 więc mamy punkt siodłowy
D(1, 1) >0 oraz f''xx>0 więc mamy minimum
D(−1, 1) >0 oraz f''xx<0 więc mamy maksimum
sprawdź czy się nie pomyliłem
20 sty 15:55