Rozkład normalny - ile wynosi E(2Z-5)
Ola: Witajcie, mam takie zadanie:
Jeżeli Z ~ N(0,12), to
a) Ile wynosi P(0,2<Z<0,5) ?
b) Ile wynosi E(2Z−5) ?
c) Ile wynosi Ver (2Z−5)
O ile podpunkt a i podobne potrafię zrobić, to punkty b−c są dla mnie czarną magią. Znalazłam
podobne przykłady na internecie i "naśladując je" wiem jak to rozwiązać, ale nie wiem dlaczego
tak się postępuję. Czy może ktoś spróbować mi to wytłumaczyć ?
Rozwiązania jakie znalazłam:
b) E(2Z−5) = 2*0 −5 = −5
c) Ver (2Z−5) = 2* 12 −5 = −3
Z góry serdecznie dziękuje !
20 sty 15:35