part4
Pełcio: Siemanko

1. p,q − liczby pierwsze nieparzyste
Znajdź rozwiązania równania p+q= (p−q)
3
| | n2+2n | |
2. Pokazać że ułamek |
| jest nieskracalny. |
| | n4+3n2+1 | |
20 sty 13:26
tomek:
mianownik ułamka nie dzieli się przez n i nie dzieli się przez n+2 gdyż W(−2)=16+12+1≠0
20 sty 13:46
jc: tomek,
Mianownik nie dzieli się przez n+2, a jednak dla n=2 licznik i mianownik dzielą się przez 2.
20 sty 13:57
Krzysiek: p−q+2q=(p−q)3
2q=(p−q)((p−q)2−1)
2q=(p−q)(p−q−1)(p−q+1)
2=p−q, q=p−q−1, 1=p−q+1 ⇒ brak rozwiązań
2=p−q−1, q=p−q+1, 1=p−q ⇒ brak rozwiązań
2=p−q+1, q=p−q−1, 1=p−q ⇒ brak rozwiązań
2=p−q, q=p−q+1, 1=p−q−1 ⇒ p=5, q=3
20 sty 14:11
Benny: 1. Inaczej
p+q=2n
p−q=2k
2n=8k3
n=4k3, n jest parzyste
p=n+k, k jest nieparzyste
p=4k3+k
p=k(4k2+1), aby to była liczba pierwsza musi zachodzić k=1 lub 4k2+1=1, ale to drugie daje
nam sprzeczność
p=1*(4+1)
p=5, q=3
20 sty 14:14
Pełcio: ok, fajne Benny, 2 już chyba też wiem, dzięki
20 sty 14:23
Adamm: 2. dla n=−31 ułamek się skróci
20 sty 15:34
Adamm: oczywiście, dla n=27 również
20 sty 15:40
Pełcio: jak to
20 sty 19:59
Adamm: sprawdź i zobacz
20 sty 20:00
Pełcio: hmm może źle przepisałem coś.. albo autor zadania się pomylił
20 sty 22:23