określ monotoniczność funkcji
ANia: f(x)=(3−2√2)−x
20 sty 13:04
Jerzy:
| | 1 | |
Wiesz jak wygląda wykres funkcji: f(x) = ( |
| )x ? |
| | a | |
20 sty 13:09
relaa:
(3 − 2√2)−x = (3 + 2√2)x
20 sty 13:12
ANia: tak
20 sty 13:16
Jerzy:
A wykres funkcji jaką podał relaa ?
20 sty 13:17
ANia: nie rozumiem
20 sty 13:21
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Twoja funkcja , to to samo co : f(x) = |
| = ( |
| )x = |
| | (3 − 2√2)x | | 3−2√2 | |
= (3 + 2
√2)
x
20 sty 13:25
tomek:
monotoniczność funkcji wykładniczej zależy od podstawy "a"
w twoim zadaniu a=3+2√2 >1 stąd funkcja jest rosnąca
20 sty 13:42