Chocaz plaszczyzna
Jack: Wyznaczyc rownanie plaszczyzny przechodzącej przez 3 punkty:
A,B,C
Czy moge to zrobicn ten sposób że wyznacze wektor AB oraz AC a nastepbie z iloczynu skalarnego
dostaje wektor prostopadly i podstawiajac dowolny pubkt mam te rownanie ?
20 sty 12:18
jc: Tak. ... iloczynu wektorowego ...
20 sty 12:20
Jerzy:
Tak.
20 sty 12:20
Jack: Tak wrktorowego. Dzieki!
20 sty 12:23
Jack: Kolejne zadanko:
Plaszczyzna XOY ma wektor normalny [0,0,1] czy [0,0,c]
20 sty 12:39
Jerzy:
Obydwa.
20 sty 12:42
Jack: Czyli mogę sobie przyjac 001?
Bo musze znalezc plaszczyzne prostopadla do tej XOY
20 sty 12:43
Jack: I ta moja przechodzi przez 2 punkty. Wiec wyznaczylem wektor z tych 2 punktów i chciałem
iloczyn wektorowy zrobic z wektorem001
20 sty 12:45
Jerzy:
Tak, możesz przyjąć [0,0,1] ( wersor osi OZ)
Skoro masz wektor normalny płaszczyzny, to wystarczy Ci tylko jeden jej punkt.
20 sty 12:49
Jerzy:
Zaraz ... masz wyznaczyć równanie płaszczyzny prostopadłej do XOY i przechodzącej przez podane
dwa punkty ?
20 sty 12:50
Jack: Tak
20 sty 12:52
Jack: A wiec moge wziac 0,0,1 czy raczej nie?
20 sty 12:55
Jerzy:
Wektor normalny szukanej płaszcyzny, to iloczyn wektorow wektora AB i dowolnego wektora
leżącego w płaszczyźnie XOY.
20 sty 12:58
Jack: Zatem moze byc 0,0,1 jsk i dowolny 0,0,c gdzie c∊R? Procz 1
20 sty 12:59
Jack: Procz 0
20 sty 13:00
Jack: Dzieki
20 sty 13:00
Jerzy:
Nie tak .... wersor normalny szukanej płaszczyzny to iloczyn wektora AB i wersora osi OZ
20 sty 13:12
Jack:
To moze na liczbach to zrobmy bo chyba nie rozumiem.
P(0,1,0)
Q(3,0,0)
I teraz wektor PQ=[3,−1,0]
Plaszczyzna XOY ma wektor normalny [0,0,C]
Zatem wezmy wersor v = [0,0,1]
Z iloczynu wektorowego PQ i v otrzymamy wektor [−1,3,0]
I ten wektor jest wersorem normalnym szukanej plaszczyzny?
On nie ma dlugosci jeden...
20 sty 13:28
Jerzy:
Musimy znaleźć wektor normalny szukanej płaszczyzny.
Wystarczy zatem,że będziemy mieli dwa wektory należące do tej płaszczyzny.
Mamy wektor PQ. Wersor osi OZ [0,0,1] jest równoległy do szukanej płaszczyzny,
a więc jak gdyby należał do tej płaszcyzny.
Zatem: n→ = PQ x {0,0,1]
20 sty 13:34
Jerzy:
omyłkowo napisałem wersor normalny płaszczyzny , ma być oczywiście wektor normalny
płaszczyzny.
20 sty 13:35
Jerzy:
n→ = [3,−1,0} x [0,0,1] = [−1,−3,0]
20 sty 13:40
Jack: Ok. Dzieki
20 sty 13:43
Jack: To mam jeszcze jedno.
Znqjdz rownanie plaszczyzny jeśli:
Plaszczyzna przechodzi przez punkt A i lezy na prostej k (zarowbo prosta jak i punkt A sa dane)
Zatem czy moge założyć ze punkt ktory jest w rownaniu prostej nalezy do plaszczyzny?
Gdyz inaczej nie wiem jak to obliczyc.
20 sty 14:19
Jack: Juz wiem. Dzleki
20 sty 14:27
Jack:
Ostatnie na dzis
Wyznaczyć punkt symetryczny do punktu A=(0,1,3) względem prostej :
Nie mam pomyslu jak to zrobic...
Myslalem o wyznaczeniu wektor prostopadlego do naszej prostej... Ale nwm
20 sty 15:50
Jerzy:
1) Prosta prostopadła do płaszczyzny przez punkt A.
2) Punkt wspólny z płaszczyną (P)
3) PA→ = PA'→
20 sty 15:58
Mila:
k→=[−2,1,3 ] wektor kierunkowy prostej k
1) Szukamy rzutu prostokątnego p. A=(0,1,3) na prostą k
A'=(−1−2t,t,5+3t) taki, że :
AA'→ ⊥ k→⇔[−1−2t,t−1,3t+2] o [−2,1,3]=0
2) punkt A' jest środkiem AB, gdzie B symetryczny do A względem prostej k.
20 sty 17:01
Jack: dziekuje
20 sty 18:43