Całki
sandra: hej wszystkim, dopiero na studiach zaczęliśmy przygodę z całkami i mam troszkę problemów z
rozwiązaniem 5 przykładów, niektóre starałam się rozwiązać w miarę możliwości, ale nie wiem,
czy są dobrze. czy mogłabym prosić o pomoc?
a) ∫ (x2 + x−2x + 1x2) dx =∫ 13x3 + C + 12x2 − 2ln|x| + C + ln|x2| + C
b)
20 sty 11:32
Jerzy:
Po co 3 satałe ?
jaki jest ostatni człon pod całką ?
20 sty 11:34
Jerzy:
| | 1 | |
Sadząc po tym co napisałaś, to pewnie jest tam: |
| , a jeśli tak, to całka z tego |
| | x2 | |
nie jest równa lnIx
2I
20 sty 11:38
sandra: https://matematykaszkolna.pl/forum/342886.html tutaj jest reszta zadań, w ostatnim przykładzie w liczniku jest pierwiastek z x dodać
pierwiastek 3 stopnia z x do kwadratu a w mianowniku pierwiastek 4 stopnia z x
to w takim razie ma być 1 stała na końcu, nie trzeba za każdym razem jej pisać?
tak, ostatni człon to
1x2
czemu nie jest tyle równa skoro całka z
1x jest równa ln|x|?
20 sty 11:45
sandra: przepraszam, źle wpisalam, ostatni człon to 1 przez x do kwadratu
20 sty 11:47
Jerzy:
| | 1 | |
Czyli tak, jak napisałem. Całka z |
| = ? |
| | x2 | |
Tak, na końcu piszemy jedną stałą.
20 sty 11:50
sandra: tak, tak jak napisałeś, więc to nie wyniesie ln|x2|?
20 sty 11:51
Jerzy:
| | 2 | |
Nie .. .pochodna z ln|x2| = |
| |
| | x | |
20 sty 11:52