Dowody algebraiczne
Soph: Prosiłabym o wyjaśnienie krok po kroku tych dwóch dowodów algebraicznych:
1.Wykaż, że jeżeli a i b są dodatnie, to:
2.Wykaż, że jeżeli a i b są dodatnie, to:
| | a2 | | b2 | | a | | b | |
5( |
| + |
| )+6( |
| + |
| ) ≥ 22 |
| | b2 | | a2 | | b | | a | |
20 sty 10:58
ElizaR: Ad 1)a=1, b=2⇒ 3 ≤ 1/4 + 2 Nierówność fałszywa.
Ad 2) x/y + y/x ≥2 , bo (a−b)2 ≥0. Z tego oszacowania dostajemy żądaną nierównosć
20 sty 12:04
g:
1. teza jest nieprawdziwa. sprawdź np. a=b=2
2. funkcja f(x)=x+1/x dla dodatnich x ma minimum równe 2 dla x=1. stąd prawdziwość tezy.
20 sty 12:06