Całkowanie przez części
Angelika: ∫excos3xdx według odpowiedzi powinno się podstawić
u=cos3x v'=ex
u'=−sin3x*3 v=ex
ja natomiast podstawiłam
u=ex i v'=cos3x
jakiś wynik wyszedł, ale oczywiście zły.
Skąd mam wiedzieć gdzie podstawić ex a gdzie cos3x?
20 sty 10:35
Jerzy:
A jaki masz ten wynik ?
20 sty 10:38
jc:
∫e
x cos 3x dx = ∫(e
x)' cos 3x dx = e
x cos 3x + 3∫e
x sin 3x dx
=e
x cos 3x + 3∫(e
x)' sin 3x dx = e
x cos 3x + 3 e
x sin 3x − 9∫e
x cos x dx
| | 1 | |
Stąd ∫ex cos 3x dx = |
| cos 3x + 3 sin 3x) ex |
| | 10 | |
20 sty 10:39
jc: Dopisz nawias otwierający po 1/10.
20 sty 10:40
Angelika: Wiem jak to zrobić , tylko mnie zastanawia skąd mam na poczatku wiedzieć które podstawienie
obrać
skoro w obu przypadkach jakiś wynik wychodzi.
20 sty 10:44
Jerzy:
Autorka pyta, jak rozwiazać tą całkę przyjmując: u = ex v' = cos3x i to trzeba jej
pokazać.
20 sty 10:46
Jerzy:
Przy tej całce nie ma znaczenia co przyjmiesz jako v'.
Wynik wyjdzie ten sam ( z dokładnością do stałej ).
20 sty 10:47
jc: Całkujemy korzystając ze wzoru na całkowanie przez części.
Pod całką umieszczamy iloczyn pochodnej i funkcji.
Przyznam, że nie bardzo rozumiem po co te u i v.
20 sty 10:57
Jerzy:
Tak uczą całkować przez części.
Ty przyjąłeś,że pochodną pod całką jest: ex , natomiast autorka postu przyjeła,
że pochodną pod całką jest : cos3x i jej nie wychodzi wynik ( przynajmniej tak twierdzi )
20 sty 11:07
jc: Powinno wyjść, tylko po drodze będą ułamki.
Te litery u,v faktycznie pojawiają się w większości podobnych rozwiązań.
Sam całkę liczyłbym inaczej, choć nie wiadomo czy prościej.
Poza tym rachunek przeprowadziłbym ogólnie (od razu dwie całki).
| | e(a+bi)x | |
∫eax (cos bx + i sin bx) dx = ∫e(a+bi)x dx = |
| = |
| | a+bi | |
| eax | |
| (a−bi)(cos bx + i sin bx) |
| a2+b2 | |
| | eax | |
= |
| [(a cos bx + b sin bx)+ i(a sin bx − b cos bx)] |
| | a2+b2 | |
20 sty 11:20
Jerzy:
Oczywiście ,że wychodzi.
20 sty 11:22