matematykaszkolna.pl
Całkowanie przez części Angelika: ∫excos3xdx według odpowiedzi powinno się podstawić u=cos3x v'=ex u'=−sin3x*3 v=ex ja natomiast podstawiłam u=ex i v'=cos3x jakiś wynik wyszedł, ale oczywiście zły. Skąd mam wiedzieć gdzie podstawić ex a gdzie cos3x?
20 sty 10:35
Jerzy: A jaki masz ten wynik ?
20 sty 10:38
jc: ∫ex cos 3x dx = ∫(ex)' cos 3x dx = ex cos 3x + 3∫ex sin 3x dx =ex cos 3x + 3∫(ex)' sin 3x dx = ex cos 3x + 3 ex sin 3x − 9∫ex cos x dx
 1 
Stąd ∫ex cos 3x dx =

cos 3x + 3 sin 3x) ex
 10 
20 sty 10:39
jc: Dopisz nawias otwierający po 1/10.
20 sty 10:40
Angelika: Wiem jak to zrobić , tylko mnie zastanawia skąd mam na poczatku wiedzieć które podstawienie obrać skoro w obu przypadkach jakiś wynik wychodzi.
20 sty 10:44
Jerzy: Autorka pyta, jak rozwiazać tą całkę przyjmując: u = ex v' = cos3x i to trzeba jej pokazać.
20 sty 10:46
Jerzy: Przy tej całce nie ma znaczenia co przyjmiesz jako v'. Wynik wyjdzie ten sam ( z dokładnością do stałej ).
20 sty 10:47
jc: Całkujemy korzystając ze wzoru na całkowanie przez części. Pod całką umieszczamy iloczyn pochodnej i funkcji. Przyznam, że nie bardzo rozumiem po co te u i v.
20 sty 10:57
Jerzy: Tak uczą całkować przez części. Ty przyjąłeś,że pochodną pod całką jest: ex , natomiast autorka postu przyjeła, że pochodną pod całką jest : cos3x i jej nie wychodzi wynik ( przynajmniej tak twierdzi )
20 sty 11:07
jc: Powinno wyjść, tylko po drodze będą ułamki. Te litery u,v faktycznie pojawiają się w większości podobnych rozwiązań. Sam całkę liczyłbym inaczej, choć nie wiadomo czy prościej. Poza tym rachunek przeprowadziłbym ogólnie (od razu dwie całki).
 e(a+bi)x 
∫eax (cos bx + i sin bx) dx = ∫e(a+bi)x dx =

=
 a+bi 
eax 

(a−bi)(cos bx + i sin bx)
a2+b2 
 eax 
=

[(a cos bx + b sin bx)+ i(a sin bx − b cos bx)]
 a2+b2 
20 sty 11:20