geometria analityczna
we dont talk anymore: Okrag jest styczny do osi OX w punkcie (2,0), a prosta k przechodzi przez punkt A=(−6,0) I jest
styczna do okregu w punkcie B
a) jaka dlugosc ma odcinek AB
b) Znajdz równanie stycznej k wiedzac dodatkowo ze punkt A znajduje sie w odleglosci 6√2 od
srodka okregu
wiem, ze
|AB|=|AC|
|AC|=√(2+6)2 +(0−0)2=√64=8
jak znalezc rownanie stycznej k?
20 sty 10:22
Jerzy:
Zauważ,że środek okręgu ma współrzędne: S(2,ys)
20 sty 10:32
we dont talk anymore: dzieki Panie Jerzy doszedlem do wniosku ze mozna policzyc wspolrzedne S(2,2
√2)
prosta k bedzie miala postac y=ax+6a przenoszac na druga strone
k : ax − y + 6a = 0
promien wynosi 2
√2
ze wzoru na odleglosc punktu od prostej
móglby to ktos policzyc bo mi nie wychodzi podnioslem do kwadratu i nie wyszlo
8(a
2+1)=64a
2−32
√2a+8
56a
2−32
√2a=0
20 sty 10:42
Jerzy:
Co nie wyszło ?
20 sty 11:03
we dont talk anymore: jak policzyc takie cos to jest wzor na odleglosc punktu od prostej
S(2,2
√2) prosta k: ax − y + 6a = 0
nie moge tego policzyc
20 sty 11:08
Jerzy:
Przecież masz obliczyć a.
20 sty 11:11
we dont talk anymore: | | 4√2 | |
powinno wyjsc a = 0 i a= |
| |
| | 7 | |
20 sty 11:11
Jerzy:
No i tyle wychodzi.
20 sty 11:13
Jerzy:
| | 4√2 | |
56a2 − 32√2 = 0 ⇔ 8a(7a − 4√2) = 0 ⇔ a = 0 lub a = |
| |
| | 7 | |
20 sty 11:15
we dont talk anymore:
2√2(√a2+1)=|8a−2√2|
teraz podnosze do kwadratu Lewa strona jest zawsze wieksza od zera
8(a2+1)=64a2−32√2a+8 dziele przez 8
a2+1=8a2−4√2a+1
7a2−4√2a=0
Δ=32−28=22
a1=4√2+2/14=2√2+1/7
a2=4√2−2/14=2√2−1/7
20 sty 11:16
we dont talk anymore: aaa dzieki
20 sty 11:17
Jerzy:
Δ = 32
20 sty 11:18
we dont talk anymore: aha czyli
a(7a−4
√2)=0
20 sty 11:19
Jerzy:
Jak już liczyłeś deltą ( niepotrzebnie ), to ją źle policzyłeś.
20 sty 11:19
we dont talk anymore: Δ = b
2 − 4ac

Δ = (4
√2)
2 − 4*7=32−28=4
20 sty 11:20
Jerzy:
a ile wynosi c ?
20 sty 11:21
we dont talk anymore: aaa bo c = 0
20 sty 11:21
Jerzy:
No właśnie , ale przy tego typu równaniach daruj sobie Δ i rozkładaj na czynniki.
20 sty 11:23