pierwiastek z 1
john2: √1
Czy to, co piszę, jest prawdą?
W "świecie" liczb rzeczywistych mamy:
− pierwiastek arytmetyczny
√1 = 1
− pierwiastek algebraiczny
x2 = 1
x = 1 lub x = −1
W "świecie" liczb zespolonych również mamy taki podział (?):
− pierwiastek arytmetyczny
√1 = {1, −1}
− pierwiastek algebraiczny
x2 = 1
x = 1 lub x = −1
20 sty 09:36
john2: ?
21 sty 16:17
XL: w świecie liczb zespolonych liczby dzielą sie na rzeczywiste i urojone
a √1 jest z tego pierwszego gatunku
21 sty 16:49
Adamm: XL, to czym jest w takim razie 1+i?
21 sty 16:50
john2: Moje pytanie bierze się z tej strony
http://obliczone.pl/wzory-i-w%C5%82asno%C5%9Bci/636-liczby-zespolone
punkt 12. Pierwiastkowanie liczb zespolonych.
Mamy:
"Pierwiastek zespolony 2−go stopnia z liczby 1, to zbiór złożony z liczb 1 oraz −1"
"W przypadku liczb rzeczywistych pierwiastek 2−go stopnia z liczby 1 jest równy 1"
Rozumiem że mowa tam jest o pierwiastkowaniu arytmetycznym i w końcu nie wiem, jak sprawa
wygląda w przypadku pierwiastkowania algebraicznego.
21 sty 16:59
XL: @Adammmm liczbą zespolona
zesponona z 2 częsci: rzeczywistej i √−1
21 sty 17:04
21 sty 17:11
Adamm: powiedziałeś że liczby zespolone składają się z rzeczywistych i urojonych, a wtedy liczba taka
jak 1+i nie ma miejsca w liczbach zespolonych
wiem o co ci chodziło
21 sty 17:15
Jerzy:
Może uprośćmy .. .zbiór R jest podzbiorem zbioru C (Z)
21 sty 17:19