Ostatnia cyfra w liczbie
olo: Wyznaczyć ostatnią cyfrę, w systemie dziesiętnym, w liczbie 232271
Proszę o wyjaśnienie jak rozwiązać to zadanie, a nie sam wynik.
20 sty 08:38
Jerzy:
Kolejne cyfry potęgi liczby 2, to: 2,4,8,6 , 2,4,8,6 ...czyli zmienia się okresowo co 4
cyfry.
32271:4 = 8*8067 + 3 , zatem ostatnią cyfrą będzie 3 cyfra ciągu, czyli: 3
20 sty 08:45
Jerzy:
Chochlik: 32271 = 4*8067 + 3
20 sty 08:47
olo: Bardzo dziękuję Jerzy!
Jednak czy "+3" w zapisie nie należy interpretować jako 23?
Wówczas ostatnią cyfrą w systemie DEC byłaby cyfra 8.
Czy tak?
20 sty 19:45
Adamm: olo, nie
czytałeś to co napisał Jerzy?
20 sty 19:47
olo: Dzięki Adamm za zainteresowanie − czytałem wiele Twoich odpowiedzi i podziwiam...
Ale do rzeczy
Sprawdziłem na przykładzie 211. Wynikiem jest 2048 − ostatnia cyfra to 8.
Dokonując rozkładu: 11=4*2+3 otrzymuję trzecią cyfrę w ciągu 8.
Jeszcze raz przeczytałem odpowiedź Jerzego i myślę,
że podając jak odp. na końcu zdania liczbę "3" zamieszał mu chochlik.
20 sty 20:00
olo: I jeszcze jedno.
Zadanie znalazłem w dziale z logarytmami (bez f. wykładniczej).
Czy ktoś wie dlaczego?
20 sty 20:02
Adamm: musiało tak być
ale tak daleko że należy to interpretować jako 23 bym się nie zapędzał
20 sty 20:03
olo: Dziękuję.
20 sty 20:18