geometia
podkarpacie: Na trójkącie ABC,gdzie A=(−5,1),B=(−2,4),C=(−1,−3) opisano koło.Oblicz pole tego koła.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
20 sty 08:04
===:
Zauważ, ze to trójkąt prostokątny (np.długości boków i Pitagoras)
A jak tak to promieniem jest połowa przeciwprostokątnej
20 sty 08:12
podkarpacie: Nie wiem jak się za to zabrać.
20 sty 08:29
sn-wielkolud:
To ty kitajew sam nie potrafisz ?Taki małpi płatny kurdupel to może i ty jesteś,ale przecież
siła fachowa.
No to bez względu na prostotę kątów np:
→ → → →
| | ABoAC | | |AB||AC||BC| | |
Policz AB ∧ AC ∧ 0,5|AB||AC|sinα =P ∧ cosα = |
| ∧ 4P= |
| |
| | |AB||AC| | | R | |
∧ P
x= πR
2
20 sty 09:08
podkarpacie: Jestem w szoku ale nie wiem jak to obliczyć.
20 sty 09:49
Jerzy:
Policz długości boków. Połowa najdłuższego to promień szukanego okręgu.
20 sty 09:52
podkarpacie: Ok,dzięki spróbuję.Pozdrawiam
20 sty 13:43