Analityczna
Ja: Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt M(3,1,−2) i prostą
20 sty 07:09
jc: Prosta przechodzi przez punkt (4,−3,−1) i ma kierunek (5,2,1).
Szukana płaszczyzna wyznaczona będzie przez wektor kierunkowy prostej (5,2,1)
i wektor (3,1,−2)−(4,−3,−1) = (−1,4,−1).
(3,−2,5) wektor prostopadły do wektorów (−1,4,−1), (5,2,1).
Równanie szukanej płaszczyzny: 3(x−4) −2(y+3) + 5(z+1)=0.
20 sty 07:26
jc: Pomyłka.
Prosta przechodzi przez punkt (4,−3,0) i ma kierunek (5,2,1).
Szukana płaszczyzna wyznaczona będzie przez wektor kierunkowy prostej (5,2,1)
i wektor (3,1,−2)−(4,−3,0) = (−1,4,−2).
(a,b,c) wektor prostopadły do wektorów (−1,4,−2), (5,2,1).
Sam znajdź (ab,c) = (−1,4,−2) x (5,2,1).
Równanie szukanej płaszczyzny: a(x−4) +b(y+3) + c(z+1)=0.
20 sty 07:33
Ja: (3,1,−2)−(4,−3,0), w tym miejscu chyba powinno być mnożenie tych wektorów (3,1,−2)x(4,−3,0)
20 sty 07:41
jc:

B−A=(3,1,−2)−(4,−3,0) to jest wektor łączący dwa punkty płaszczyzny.
v=(5,2,1)
20 sty 08:39
Jerzy:
Wektor normalny szukanej płaszczyzny: n→ = [5,2,1]X[1,−4,2] = [8,−9,−22]
Szukana płaszczyzna: 8(x − 3) −9(y − 1) −22(z + 2) = 0
20 sty 08:59